друкувати


Калуські укрупнення ЖЕО виправдали себе

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-18 10:54:19
У березні цього року відбувся завершальний етап у реорганізації житлово-експлуатаційних об’єднань Калуша, наслідком якого стало те, що на місці шести ЖЕО утворилося два більших. Тоді зміни аргументували економічною доцільністю.

Цього тижня ми звернулися до директорів ЖЕО №1 Тараса Підлужного і ЖЕО №4 Василя Фурди з тим, щоб вони дали свою оцінку нинішній фінансовій ситуації у житлово-експлуатаційних об’єднаннях (обидва керували ЖЕО і до реорганізації, тож мають з чим порівнювати).

Тарас Підлужний:
— Звичайно, реально стало набагато краще працювати. Насамперед поліпшення відбулися у виплаті зарплат. Якщо раніше практично усі платежі від населення йшли на забезпечення зарплати працівникам ЖЕО, то сьогодні разом з тим, що відбувається їх нормальна виплата, ще залишаються кошти на електроенергію, ліфти тощо. Велике ЖЕО має значно більше обігових коштів, що дає можливість поліпшувати якість послуг.

Василь Фурда:
— Якби не було проведено реорганізацію, то ще трохи і ЖЕО би просто пішли на дно. Насамперед, через неможливість забезпечувати виплату зарплат своїм працівникам. Об’єднання ЖЕО ґрунтувалося на чітких фінансових розрахунках і за три місяці ми у принципі досягли очікуваного економічного ефекту. Так, якщо раніше були ЖЕО, житлова площа на території обслуговування яких не дозволяла їм забезпечити навіть виплату зарплат, працівники мали по півроку заборгованості, бувало, що двірники отримували всього по 100 гривень на місяць, то на даний час заборгованість погашається, немає проблем з виплатою поточних зарплат: люди отримують щомісяця зароблені 1000-1500 гривень. Це відчутна різниця. Відтак, закономірно змінилося і відношення працівників до роботи, послуги ЖЕО стають якіснішими. Взагалі те, яким були ЖЕО до реорганізації і якими вони стали, не можна порівняти. Без перебільшення, рішення про реорганізацію стало порятунком для комунальної сфери.

У травні гостро стояло питання неплатежів жителів міста за комунальні послуги. Щоб якимось чином вплинути на боржників влада вдалася до такого радикального методу, як позбавлення окремих будинків, де рівень розрахунків був найнижчим, комунальних послуг. Очевидно, цей метод таки вплинув на калушан. Так, по ЖЕО №1, за словами Тараса Підлужного, у березні-квітні рівень розрахунків населення не перевищував 82-83%, то вже у травні він зріс до 102% і у червні становив 100%. Щодо ЖЕО №4, то тут, повідомив Василь Фурда, динаміка є наступною: у березні-квітні калушани оплатили всього близько 70% нарахованих за послуги ЖЕО коштів, у травні — 95%, у червні — 100%.

Це означає, що жителі міста почали нормально і своєчасно здійснювати поточні платежі, однак борг, який вже утворився, відчутно не зменшується. На даний час жителі міста заборгували ЖЕО №1 понад 1,5 млн. гривень, а ЖЕО №4 — близько 2 млн. гривень.

Автор: Богдана КАМІНСЬКА, "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі