друкувати


Міносвіти: Кількість вузів зменшиться на третину

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-17 04:18:39
Міністерство освіти і науки прогнозує скорочення кількості вищих навчальних закладів на 33% до 2013 року. Про це в прес-центрі сказав заступник міністра Тарас Фініков.

"Я думаю, що тверезо ми можемо говорити про те, що їх (ВНЗ) кількість зменшиться десь на третину", - сказав він.

На думку заступника міністра, кількість ВНЗ буде скорочуватися шляхом природного добору, під яким Фініков має на увазі зникнення ВНЗ з невеликою кількістю студентів і різних філій.

Також, на його думку, кількість ВНЗ буде скорочуватися за рахунок їх укрупнення й об'єднання з наступним утворенням у них більше широкого спектра навчальних спеціальностей.

Причинами скорочення кількості ВНЗ заступник міністра вважає тверду конкуренцію, яскраво виражену диференціацію на більш і менш популярні серед абітурієнтів, якість освіти, зниження в цілому кількості випускників шкіл і зокрема охочих вступати до ВНЗ.

Фініков зазначив, що процес скорочення буде проходити не стихійно, під впливом ринку, а в рамках оптимізації всієї системи вищої освіти.

В Україні налічується близько 900 ВНЗ всіх рівнів акредитації й форм власності.

У серпні 2008 року Міносвіти заявило, що не має наміру вживати які-небудь адміністративні дії щодо скорочення кількості ВНЗ, але що ВНЗ, які не мають достатньої матеріально-технічної бази й не надають належного рівня навчання, почнуть самоліквідуватися, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі