друкувати


Фундамент святині — законсервувати, лікарні й школи — добудувати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-17 01:34:19
Знайдена кілька років тому польськими археологами велика історична цінність — рештки Успенського собору в Галичі — потрібно або належним чином законсервувати, або будувати новий храм.

Про це говорили під час відвідин Національного заповідника "Давній Галич" Міністром регіонального розвитку та будівництва України Василем Куйбідою історики краю. "Ми готові хоч завтра розпочинати роботи. У нас є відповідні знання, матеріали, люди, які би це робили, — каже директор заповідника Зіновій Береговський, — проте все впирається в кошти. Наразі лише на збереження фундаменту потрібно вісім мільйонів гривень".

Наразі науковці зі Львівської політехніки вже розробили проект консервації. Отож потрібно якнайшвидше приступати до роботи, бо час невблаганно точить навіть каміння фундаменту. Також під час зустрічі звучали й побажання побудувати копію собору, проте точно його відтворити, на жаль, не вдасться, адже в історичних джерелах немає точного опису святині. Пан Куйбіда пообіцяв, що він говоритиме про проблеми Успенського собору в Галичі з Міністром культури України. З цього приводу буде прийняте відповідне рішення. Тільки так він допоможе у завершенні цієї справи.

Згодом Василь Куйбіда оглянув будівництво хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні. Сюди, аби завершити роботи, також потрібно ще з десяток мільйонів гривень. Отож цього року новобудову в експлуатацію не введуть. Зате буде закладено на це кошти в бюджеті на наступний рік. Натомість другий комплекс обласної інфекційної лікарні майже готовий, і вже незабаром буде відкритий. Наразі знову ж таки чекають на субвенції зі стабілізаційного фонду держави. Поцікавився міністр станом будівництва освітніх закладів у Перегінську, Надвірній та Долині.

Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі