друкувати


До 65-річчя УГВР

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-17 12:59:03
У ці дні виповнюється 65 років з часу створення Української Головної Визвольної Ради — підпільного українського уряду. З нагоди цієї дати в населених пунктах, музеях, бібліотечних закладах належить провести відповідні тематичні заходи. Зокрема, в центральній районній бібліотеці уже влаштовано тематичну викладку літератури, присвячену 65-річчю УГВР, та проведено годину інформації "Україна на трагічному іспиті історії".

Українська Головна Визвольна Рада (УГВР) — політична інституція, утворена в Україні наприкінці Другої світової війни, яка оголосила себе "верховним органом українського народу в його революційно-визвольній боротьбі". Заснована за ініціативою головного командування УПА і ОУН (б) з метою об’єднання всіх політичних сил, які боролися за державну самостійність України, незалежно від їхньої ідеологічної орієнтації.

Установчі збори УГВР відбулися 11-15 липня 1944 року поблизу села Недільна, Самбірщина. Вони ухвалили програмні документи, обрали президію УГВР на чолі з К.Осьмаком, Генеральний секретаріат (голова — Р.Шухевич), Генеральний суд, Контрольну колегію, бюро інформації тощо. Найвищий законодавчий орган — Великий збір УГВР, який зокрема обирав президента та очолювану ним президію, що діяла між сесіями Великого збору. Головна увага УГВР зосереджувалася на організації військових дій та політичній і пропагандистській роботі.

У кінці 1944 року частина членів УГВР виїхала за кордон і в 1945 році оформила закордонне представництво УГВР.

Загибель Р.Шухевича спричинила великі труднощі в роботі організації. Після арешту в 1945 році В.Кука вона фактично припинила свою діяльність.

У різний час до керівництва УГВР входили такі визначні діячі ОУН-УПА, як Р.Шухевич, В.Кук, Я.Біленький, О.Гриньох, М.Лебедь, Р.Волошин, Ю.Липа, Й.Позичанюк, П.Полтава та ін.

4—5 квітня 1992 року у Нью-Йорку відбулася конференція УГВР (представників закордонного українства), яка привітала відродження незалежної України.

Автор: Орися БИРЧАК, директор центральної районної бібліотеки
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі