друкувати


Міносвіти позбавило медалістів пільг при вступі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-16 04:09:27
Слухачі підготовчих відділень вузів і випускники-медалісти позбулися пільг при вступі. Міністерство освіти і науки відмінило пільги під час вступу до вищих учбових закладів для медалістів і випускників підготовчих відділень вузів, за винятком передбачених відповідними законами і ухвалами уряду.

Відтепер правом на вступ до вузів поза конкурсом користуватимуться тільки особи, що підпадають під дію законів про статус ветеранів війни і підвищення престижності шахтарської праці; чорнобильці, діти-сироти, інваліди I і II груп у віці до 18 років; діти, чиї батьки загинули під час аварій на шахтах (під час вступу на гірські спеціальності).

Поза конкурсом також зараховуватимуться учасники міжнародних олімпіад, призери VI етапу всеукраїнських олімпіад і III етапу всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії наук.

Натомість слухачі підготовчих відділень вузів і випускники, що закінчили школу із золотою медаллю, пільг позбулися.

Ініціативу Міносвіти підтримують у вузах, проте відкидають в школах: на думку педагогів, у учнів пропаде стимул до отримання знань.

к повідомили в Міносвіти, медалістам віддаватиметься перевага лише в тому випадку, якщо вони наберуть однакову кількість балів з іншими випускниками або якщо медаліст проживає в гірській місцевості або є членом багатодітної сім'ї.

Головний фахівець департаменту вищого управління Міністерства освіти і науки Геннадій Колесник розповів, що переваги для медалістів і слухачів підготовчих відділень полягали у тому, що результати випускних іспитів зараховувалися їм як результати вступних іспитів до вузу.

"З введенням зовнішнього незалежного оцінювання ці пільги відпали самі собою, оскільки вузи тепер не проводять вступних іспитів", - заявив Колесник. Він також дав зрозуміти, що останнім часом золоті медалі випускників практично втратили минуле значення.

"Зараз бувають випадки, коли на один клас доводиться по 12 золотих медалей! Істинний медаліст підтвердить свої знання під час зовнішнього оцінювання, а медаль буде підтвердженням успішного навчання", - впевнений урядовець.

Президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт вітає ініціативу Міносвіти. Більше того, він вважає, що і вся решта пільг, зафіксованих в законах і ухвалах Кабміну, теж повинна бути відмінені.

"Пільги означають, що людина або не підготовлена, або не має відповідних здібностей. Держава повинна надавати адресні допомоги справді обдарованим дітям", - сказав Квіт.

З ним не згодна директор запорізької гімназії №71 з поглибленим вивченням англійської мови Людмила Терновська. На її думку, золота медаль була стимулом для отримання відмінних оцінок по всіх предметах, і внаслідок рішення Міносвіти цей стимул пропадає.

"У нас не залишається важелів для того, щоб виховувати амбітну еліту. Виходить, що в нашій країні краще бути сиротою", - заявила Терновська, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі