друкувати


Бухгалтер, милий мій бухгалтер...

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-16 03:38:17
Україна сьогодні офіційно святкує День бухгалтера. Так було не завжди. До 2004 року свято відзначалося федерацією аудиторів та бухгалтерів України неофіційно. Дату обрали невипадковим чином, адже саме 16 липня в 1999 році був прийнятий Закон України "Про бухгалтерський облік фінансової звітності в Україні". Президент України підписав Указ "Про День бухгалтера" лише п’ять років по тому 18 червня "…ураховуючи значний внесок працівників бухгалтерських служб у розвиток фінансово-господарської діяльності підприємств, установ і організацій, зростання національної економіки…"

Професія бухгалтера відноситься до однієї з найстарших. Вже в Древній Індії існували бухгалтери по обліку ведення сільськогосподарського виробництва. Перші друковані книги з'явилися в XIV-XV століттях, і серед них "Трактат про рахунки і записи" італійського математика Луки Пачолі - перша книга по бухгалтерському обліку. Посада бухгалтера була офіційно заснована Петром I на початку XVIII століття. У перекладі з німецької мови слово "бухгалтер" означає "книгознавець", тому що раніше надходження і витрати товарно-матеріальних цінностей і коштів записували в спеціальну книгу.

Ця професія вимагає від людини певних математичних знань, здатності до аналізу та синтезу, а також важливими є особистісні якості: посидючість, терплячість, обов'язковість, відповідальність, акуратність, емоційно-психічна стійкість (здатність до самоконтролю), наполегливість, педантизм у роботі. Отже, відразу стає зрозумілим, що далеко не кожен може гордо носити звання бухгалтера. Найбільше є жінок серед бухгалтерів.

Образ типового бухгалтера не є яскравим, адже клопітка робота з цифрами не обіцяє ніякого видовища. Та саме від цих людей залежить успішність ведення бізнесу, тому що їхня думка обов’язково враховується під час прийняття управлінських рішень. Професія бухгалтера є надзвичайно важливою та відповідальною в масштабах України, тому що озброєні лише калькулятором професіонали наводять лад в усіх фінансових звітностях країни. Якби ж і всі решта були такими точними, як бухгалтери, то наша держава вже би давно процвітала та підраховувала лише прибутки.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі