друкувати


Коломия: Утворення галузевих рад - це чергове шоу?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-15 05:53:47
Сьогодні в залі засідань Володимиром Тарновецьким було проведено чергові збори з питань формування складу галузевої ради підприємців будівельної галузі та промисловців.

Нагадаю, що міська влада почала формувати галузеві ради ще з понеділка. Вже є створені ради в торгівельній залузі та серед перевізників. Маючи вже досвід в проведенні таких зборів, заступник міського голови Володимир Тарновецький відразу перейшов до суті справи та пояснив присутнім механізм утворення ради та як вона має функціонувати, які має права та завдання. З цієї ради мають бути обрані представники до колегії галузевих рад підприємців. Згідно Постанови Кабміну "Про місцеву та регіональну галузеву раду підприємців" кожна галузь повинна мати своє представництво в місцевих органах самоврядування та захищати права підприємців.

Після виступу Володимира Васильовича в залі виникла пауза, всі почали про себе коментувати сказане та ділитися своїми міркуваннями з сусідом. Відразу в приміщенні почувся скептицизм та розійшлися сумніви. Ярослав Гошій, представник від промисловців, висловив припущення чи не є це черговим шоу? Адже вже неодноразово створювалися подібні організації, які абсолютно були недієвими, не приносили відчутного ефекту і люди вже не вірять у дива. Держава наша подібні ради любить створювати, тому що вони є на громадських засадах, тобто неоплачувані, а от налагодити дієвий механізм таких організацій постійно руки не доходять. Чи буде цього разу інакше?

Ще підприємці підняли важливу тему про співпрацю. До цього часу весь час йшлося про співпрацю між собою, а як же бути з міською владою? Чи є зворотній контакт між приватними підприємцями та місцевим органом влади? Тут прозвучало багато нарікань.

Далі збори перейшли в стадію гострої полеміки. Серед всіх виступів звучали надзвичайно мудрі репліки, які на мить примушували стихнути всю залу, хоча в ній було всього близько 20 учасників. Промисловці наголосили, що в першу чергу у бездіяльності рад треба винити себе, тому що нічого з місця не рушиться, якщо не попхнути. Деякі представники будівельної промисловості виголосили своє переконання в тому, що свої інтереси легше відстоювати гуртом.

Присутні підприємці забажали утворити окремі вузькоспеціалізовані ради, зокрема, раду будівельників, окремо від ради промисловців. Будівельники виявилися більш згуртованими та відразу вирішили зареєструвати своїх представників, а от з промисловцями все було набагато складніше. Ярослав Гошій сказав, що вони ще не готові створити подібну раду. Володимир Тарновецький наголосив, що різні галузі можуть об’єднуватися – головне аби суть не втратилася. Все ж, аргументуючи низькою явкою, промисловці пішли додому без галузевої ради. Другу спробу зібратися вони здійснять о 17:00 годині в понеділок. Це останній термін для влади, щоб подати звітність до області про факт існування галузевих рад, а звітності про їх роботу мабуть ніхто і не спитає...

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі