друкувати


Європарламент вперше очолив поляк

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-15 01:47:21
Уперше президентом Європарламенту став вихідець зі Східної Європи. Переважною більшістю депутати обрали поляка Єжи Бузека, кандидата від правоцентристської Європейської народної партії. Гадаємо принагідно, що 69-літній екс-прем'єр Польщі змінив на цій посаді Ганса-Герта Поттеринга.

Поляк Єжи Бузек став першим в історії Європарламенту президентом з країни, яка раніше була за "залізною завісою". Кандидата від Європейської народної партії підтримали 555 обранців із 736-містної асамблеї. Бузеку першому від початку дев'яностих вдалося протриматися у кріслі голови польського уряду повний чотирирічний термін. Саме йому країна завдячує реформами пенсійної та освітньої систем, а також галузі охорони здоров'я та державного управління, повідомляє UKRGAZETA.cz.

Новий президент Європарламенту залишиться на цій посаді два з половиною роки, потому це крісло посяде представник соціалістів - німець Мартін Шульц. Відповідну угоду уклали дві найбільші фракції Європарламенту: Європейської народної партії та Прогресивного Союзу соціалістів та демократів.

Обговорити на форумі