друкувати


Хай живе вільна Франція!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-14 10:49:07
Сьогодні одна з найбільших європейських країн — Франція — святкує День незалежності.

Історія свята починається із 14 липня 1789 року, коли повстанцями було взято Бастилію — неприступну фортецю, що символізувала непорушність абсолютної монархії та деспотизм тогочасних володарів. Та французи народ войовничий і вже через три дні після падіння Бастилії король визнав правління народу та національний прапор (синьо-біло-червоний триколор, що означає волю, рівність і братерство), який до нині залишається символом Франції. Але згодом французька революція перетворилася у криваву бійню.

Але все це історія. Щороку День незалежності французи відзначають грандіозним парадом. Перед президентом Франції по Єлісейських полях, повз Тріумфальну арку та вічний вогонь на могилі Невідомого солдата марширують колони елітних частин французької армії та кадетів. Проте за останні роки під час святкувань посилилися дії екстремістів. Тому Париж ретельно охоронятимуть тисячі поліцейських.

А в інших країнах різноманітні французькі організації влаштовують виставки, покази фільмів, презентації книг та концерти. Чимало культурно-мистецьких дійств відбудеться й в Україні, адже наша країна пов’язані із Францією вже протягом століть. Історія дружній стосунків сягає часів Анни, доньки Ярослава Мудрого, яка стала улюбленою королевою французів. В Україні знайшов своє щастя та вінчався класик французької літератури Оноре де Бальзак. А танцівник українського походження Серж Лифар своєю творчістю змінив обличчя мистецтва Парижа. На сьогодні французьке мистецтво та співдружність країн пропагує улюбленець мільйонів українців, музикант та культурний діяч Олег Скрипка. Свого часу він довго жив у Франції.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі