друкувати


За невиплату зарплати можна потрапити за грати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-13 04:15:14
Питанню погашення чотирьохмільйонної заборгованості та способам впливу на керівників підприємств різних форм власності, які вперто не хочуть розраховуватися зі своїми працівниками, була присвячена спеціальна нарада у заступника голови ОДА Володимира Шкварилюка.

Ситуація із боргами на Прикарпатті хоча й не є катастрофічною, але є непростою. Зокрема прокуратурою області вже порушено понад 120 кримінальних справ проти тих очільників підприємств, які вчасно не виплачують зарплату. У порівнянні з минулим роком ця кількість була на третину меншою. Ще донедавна прикрапатцям боргували шість мільйонів гривень. Завдяки злагодженим діям прокуратури та обласного управління охорони праці ця кількість зменшилася до чотирьох.

Основними причинами невиплат є банкрутство підприємств. За словами начальника управління праці Ярослави Ульванської, при цьому перевірити їх активи її відомство наразі не може, бо це забороняє постанова Кабміну. А в декого з приватників не складається співпраця з бюджетними установами, які їм боргують через малі поступлення грошей. На інших підприємствах часто міняють керівників, а людям і далі не платять. Найбільше проблем у будівельній галузі, яка майже припинила роботу в зв’язку з кризою. Тут людям боргують значні суми. І також нічого вдіяти не можна.

Але втішним є те, що Івано-Франківщина єдина область в Україні, яка не має заборгованості із заробітної плати в сільському господарстві. "Не дивлячись на весняно-польові роботи, на активну фазу збору урожаю тільки наша область єдина в Україні, яка не має жодної копійки заборгованої заробітної плати перед працівниками АПК",- зазначила пані Ульванська. До речі, свого часу Івано-Франківщина мала 15-мільйонний борг у сільському господарстві. Однак, на щастя, його вдалось погасити і вийти на нуль.

Наразі за кілька днів мають розібратися із боргами. Представники прокуратури попереджають, що проти керівників, які не розрахуються із боргами, порушуватимуть кримінальні справи. І якщо управління праці не має права проводити позапланові перевірки, то правоохоронцям закон дозволяє перевіряти будь-кого і будь-коли.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі