друкувати


Лідери європейських країн підписали угоду з будівництва Nabucco

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-13 01:40:41
У Анкарі відбулося підписання міжурядової угоди про будівництво газопроводу Nabucco, по якому каспійський газ в обхід Росії доставлятиметься до Центральної Європи через Туреччину і Балкани.

Підписи під документом поставили прем'єр-міністри Туреччини, Угорщини, Румунії, Болгарії та Австрії. Німеччина, що також бере участь в реалізації проекту, підпис під угодою не ставила, оскільки не є транзитною країною.

Спочатку угоду планувалося підписати в Анкарі 25 червня, проте потім дату підписання документа перенесли на липень. Причиною була невизначеність з приводу можливих постачальників газу для трубопроводу. Річ у тому, що ресурсної бази Азербайджану для насичення трубопроводу газом недостатньо, Казахстан і Туркменія продають газ Росії, а на Іран покладені міжнародні санкції.

Варто відзначити, що президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов на засіданні уряду в п'ятницю, 10 липня, заявив, що його країна готова взяти участь в Nabucco. Конкретних обіцянок він не дав.

13 липня іракський прем'єр-міністр Нурі Аль-Малікі заявив, що ЄС зможе

купувати 15 мільярдів кубометрів іракського газу через Туреччину. Нурі Аль-Малікі не уточнив, чи йде мова про постачання пального в рамках проекту Nabucco.

Раніше, 12 липня, прес-секретар уряду Іраку Алі аль-Даббах відзначив, що Ірак не поставлятиме пальне в рамках Nabucco, оскільки воно піде на забезпечення внутрішніх потреб країни.

Будівництво газопроводу Nabucco, яке планувалося завершити до 2014 року, ще не розпочате, проте оцінка вартості проекту вже була підвищена. В даний час вона досягає 8 мільярдів євро. Проектна потужність газопроводу складає 30 мільярдів кубометрів.

Nabucco стане продовженням вже побудованого газопроводу Баку-Тбілісі-Ерзурум і має пройти через Туреччину і балканські країни до Австрії. У консорціум Nabucco Gas Pipeline International, що реалізовує проект, входять австрійські OMV, угорська MOL, румунська Transgaz, болгарська Bulgargaz і турецька Botas.

Альтернативою Nabucco є "газпромівський" South Stream ("Південний потік"). Даний трубопровід планується пустити по дну Чорного моря і території балканських країн до Центральної і Південної Європи. По газопроводу можна буде перекачувати до 47 мільярдів кубометрів газу на рік. За поточними оцінками, він буде запущений після 2015 року, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі