друкувати


Про пенсію по-калуськи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-10 03:14:02
У одному з найбільш промислових міст Прикарпаття Середній розмір пенсій у Калуші перевищив тисячу гривень.

В управлінні пенсійного фонду України у м. Калуші незабаром очікуються серйозні зміни, пов’язані з організацією роботи. Так, міська влада виділила цій державній установі додаткове приміщення на другому поверсі (актовий зал колишнього ЖЕО №2, який не використовувався). Разом із розширенням площ, у міському пенсійному запровадять новітні технології обслуговування громадян. Начальник управління ПФ у Калуші Степан Різник розповів "ДП" про зміни, які тут очікуються.

— Нинішні умови роботи у міському пенсійному фонді, — каже Степан Васильович, — далекі від нормальних: кабінети маленькі, у кожному — по кілька працівників, що дуже ускладнює роботу з відвідувачами. Я неодноразово звертався до міського голови Ігоря Насалика з проханням допомогти у розв’язанні цієї проблеми, яка дошкуляє як спеціалістам фонду, так і жителям міста. Рішення про передачу управлінню приміщення актового залу дозволить суттєво поліпшити якість обслуговування пенсіонерів.

Очікується, що відбудеться не просто розширення площ, але й серйозна реорганізація. У середині травня у Хмельницькому відбулася презентація новітніх технологій. Задекларовано, що переоснащення підрозділів пенсійного фонду і поліпшення якості обслуговування населення є стратегічним і пріоритетним напрямком роботи Мінсоцполітики. Пропонується така форма організації: розподілити приміщення на відокремлені фронт-офіс і бек-офіс. У фронт-офісі працюватимуть з людьми, прийматимуть довідки тощо. У свою чергу в бек-офісі відбуватиметься нарахування пенсій. Основне: така форма організації розірве контакт між заявником і людиною, яка рахує пенсію, і це дозволить убезпечитися від нечесних домовленостей і зловживань.

Функції Пенсійного фонду полягають не лише у нарахуванні і виплаті пенсій, а й у зборі страхових внесків та веденні персоніфікованого обліку застрахованих осіб. У новому розширеному форматі міського ПФ планується на першому поверсі влаштувати великий фронт-офіс, де прийматимуть жителів міста, на другому поверсі – подібне приміщення для підприємців і бухгалтерів. Щодо бек-офісу, то він буде розташований на першому поверсі, але відокремлено від загального приміщення. Така організація роботи буде зручною і для працівників, і для відвідувачів. За словами Степана Різника, ремонт і підготовка приміщень потребує близько 150 тисяч гривень, плюс 50-80 тисяч. потрібно на обладнання і комп’ютерну техніку. Ці кошти мають централізовано виділити з бюджету ПФ. "Є рішення облаштувати по 1-2 офіси сучасного типу у кожній області. Оскільки у Калуші проблема приміщення вирішена, ми маємо реальні шанси ще цього року увійти до державної програми. Вірогідність, що одним із перших міст в області, де запровадять нові технології, буде саме Калуш — велика".

Для зручності жителів міста у квітні у міському ПФ з’явився інформаційний кіоск (до речі, ми були одними з перших в області, тепер такі кіоски є у кожному управлінні ПФ. — Авт.). Тож кожен, хто має пластикову картку пенсіонера чи застрахованої особи, може перевірити свої персональні дані: розмір пенсії, скільки коштів на рахунку, розмір внесків, які сплачує за нього роботодавець тощо.

За сфабрикованими пенсійними справами переплачено кілька сотень тисяч гривень

— Коли я прийшов у міський ПФ (вересень 2008 р. — Авт.), побачив, що багато пенсій призначені незаконно, — повідомив Степан Різник. — Протягом усього цього періоду в управлінні тривають перевірки КРУ, обласного управління ПФ. Виявлені непоодинокі факти, коли отримувачі пенсій входили у змову з працівниками відділів кадрів підприємств з особливими, шкідливими умовами праці, брали фіктивні довідки і подавали їх до управління пенсійного фонду, прокуратури та УМВС. Тут їм оформляли так звані пільгові пенсії, враховуючи неіснуючий шкідливий стаж. Звичайно, працівника ПФ можна обдурити, тим більше використовуючи сучасні цифрові технології. Але цього можна уникнути, якщо ретельно ставитися до своїх обов’язків. Спеціалісти управління пенсійного фонду, які закривають очі на фіктивні довідки, також є відповідальними за завдані збитки.

На даний час завершено перевірку пенсійних справ по "Калушхімремонту". Виявлено і задокументовано кілька десятків фактів порушень, за сфабрикованими пенсійними справами переплачено кілька сотень тисяч гривень. Винні притягнуті до відповідальності, усі незаконно отримані кошти повернуті або повертаються.

До речі, до міського управління ПФ надавали недостовірні довідки, видані не лише у Калуші, але й у Дніпропетровську, Запоріжжі тощо. Найбільше проблем з колись великими хімічними підприємствами, які збанкрутували, а відтак втратився контроль над інформацією. Так, ще цього року усі близько 1700 виданих "Оріаною" довідок, на підставі яких призначалися пенсії, також будуть перевірені на достовірність. Степан Різник:

— Зловживання тут неприпустимі. Люди знають, хто де працював, тому випадки несправедливого нарахування і виплат пенсій породжують соціальну несправедливість і є великим злом. З жовтня минулого року у міському управлінні ПФ пенсії призначаються виключно за законом. Маніпуляції не проходять і кожен, хто хоче якимось чином схитрувати та незаконно отримувати пенсію чи отримувати більше, ніж належить, повинен пам’ятати: усі порушення рано чи пізно виявляють, гроші повернути доведеться, крім того, передбачені фінансові санкції і кримінальна відповідальність.

Калуський ПФ перевиконує план по доходах

План надходжень для районних і міських управлінь пенсійного фонду, пояснив Степан Різник, визначається виходячи з фонду оплати праці. У червні калуський міський ПФ став одним із найкращих в області й увійшов до числа небагатьох територіальних підрозділів фонду в області, які доведені їм плани виконали і перевиконали. Так, у червні до міського ПФ надійшло понад 9,3 мільйона гривень гривень. Загалом у Калуші є близько 19,5 тисяч пенсіонерів. Потреба на виплату пенсій становить 19,5 мільйонів гривень. Власними коштами місто себе забезпечує на 45 відсотків.

У попередні роки щоквартально переглядався розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, відтак зростала й пенсія. У держбюджеті країни на 2009 рік у зв’язку з кризою росту прожиткового мінімуму не закладена і тому розмір мінімальної пенсії залишається на рівні січня — 544 гривні. Проте пенсії незначно зростають (щоправда, це не компенсує втрату реальних доходів через інфляцію. — Авт.). Так, з 1 квітня пенсіонерам додали по 7,5 грн., з 1 липня — вже по 14 грн. Якщо у січні середній розмір пенсії у Калуші становив 902 гривні, то вже з 1 липня він вперше перейшов межу у 1000 грн. і нині становить 1007 грн. 60 коп. Виплата пенсій у Калуші відбуваються вчасно.

До міського управління ПФ продовжують надходити звернення від дітей війни, яким законодавець передбачив доплату до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії, і яку вони не отримують. Спекулювати на цій темі дуже популярно серед політиків: на минулих виборах складати заяви і позиватися до суду дітям війни допомагав передвиборчий штаб однієї політичної сили, нині — іншої. Однак проводити такі виплати, каже Степан Різник, неможливо. І пояснює:

— Ніде не прописано, що таке мінімальна пенсія. Лише в одному законі вказано, що вона тотожна прожитковому мінімуму для непрацездатних громадян. Але тут же є посилання, що це визначення поширюється лише на цей конкретний закон. Люди судяться, ми подаємо апеляції і усе закінчується нічим. Можна припустити, що коли приймали закон про захист дітей війни, було зрозуміло, що його виконати неможливо. Подібна ситуація із чорнобильцями. Щодо доплат до пенсій, то існує постанова Кабміну від 28 травня минулого року, яка чітко фіксує їхній розмір різним категоріям громадян. Нею ми і керуємося.

Підприємці мають платити страхові внески до ПФ обов’язково, заробітчани можуть це робити добровільно

З 1 травня підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані перераховувати страхові внески до пенсійного фонду. За даними управління ПФ, у Калуші нині є 2748 таких підприємців, частина з них уже на пенсії, тож на них ця вимога не поширюється. Для решти 2428 сплачувати внески до ПФ — обов’язок. За попередніми підрахунками, від запровадження такої норми міський пенсійний фонд додатково збиратиме понад 400 тис. гривень на місяць.

Платежі відбуваються поквартально. До 20 липня підприємці мають сплатити страхові внески за травень і червень, до 20 жовтня — за липень, серпень і вересень, і до 20 січня наступного року — за жовтень, листопад і грудень. Поки що, станом на 6 липня, внески до ПФ вже перерахували близько 10% підприємців міста.

Актуальним залишається й питання пенсійного забезпечення заробітчан. Нині процедуру страхування людей, які працюють за кордоном, спростили (її вперше запровадили у 2004 р. — Авт.): якщо раніше потрібно було повертатися додому й укладати договір, то тепер достатньо повідомити про своє бажання застрахуватися до контакт-центру пенсійного фонду, отримати номер рахунку для сплати внесків і реєстраційний номер. Сплачуючи мінімальні 207,5 грн. на місць, громадянин вважатиметься застрахованим і отримає право на пенсію. До речі, вже укладено договір про взаємне визнання стажу між Україною та Іспанією, на стадії підготовки такий договір з Португалією, ініціюватиметься його укладання і з Італією. Починаючи з 2004 року, повідомив Степан Різник, у Калуші добровільно застрахувалися 15 заробітчан, від початку цього року — троє. Це також серйозний потенціал у наповненні пенсійного фонду.

Автор: Богдана КАМІНСЬКА, "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі