друкувати


На приватизацію гуртожитків шикуйсь

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-10 10:59:15
Відповідно до Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків на житло розпорядження міського голови від 17 лютого 2009 року № 75-р було створено комісію у складі 9 чоловік для інвентаризації гуртожиткового фонду, що знаходиться у комунальній власності територіальної громади міста Івано-Франківська.

Комісією встановлено, що на сьогодні у комунальній власності територіальної громади міста Івано-Франківська перебуває 26 гуртожитків, у яких проживає 6448 мешканців. При обстеженні окремих гуртожитків було встановлено, що частина не житлових приміщень, які розташовані на перших поверхах гуртожитків вже переобладнані під житлові. Окрім того, виявлені випадки переобладнання приміщень загального користування під житлові приміщення, що не було погоджено з управління архітектури і містобудування МВК та не оформлено відповідним рішенням виконавчого комітету, повідомляє прес-служба Івано-Франківського МВК.

Перевіркою також встановлено, що в окремих гуртожитках, які знаходяться у комунальній власності, жилі кімнати використовуються під складські приміщення, а також є випадки, коли жильці зареєстровані в одній кімнаті гуртожитку, а фактично займають дві-три кімнати.

Окремим проблемним питанням, яке виявила комісія, є те, що частина зареєстрованих у комунальних гуртожитках мешканців фактично не проживає у гуртожитку. А у закріплених за цими громадянами кімнатах проживають сторонні особи. Міський голова Івано-Франківська з цього питання зазначив, що таке можливо лише з відома комендантів гуртожитків, а також начальників ЖЕО, на території яких знаходяться гуртожитки. Саме тому, за словами Віктора Анушкевичуса, саме ці посадові особи першими понесуть відповідальність за такі порушення.

На підставі даних, отриманих в результаті роботи інвентаризаційної комісії, складені відповідні акти та готуються матеріали до суду про позбавлення права проживання на житлові приміщення відсутніх зареєстрованих мешканців та виселення тих, які самовільно зайняли приміщення. На сьогодні юридичною службою управління житлово-комунального господарства Івано-Франківського МВК вже подано 25 позовів, частина з яких знаходиться в стадії розгляду, а по деяких вже є прийняті рішення.

Оскільки матеріали проведеної інвентаризації гуртожиткового фонду, що знаходиться у комунальній власності громади міста Івано-Франківська, показали, що не всі гуртожитки з 26-ти наявних без додаткового обстеження підлягають приватизації, то готувати їх до приватизації будуть частинами. На засіданні комісії 3 липня цього року був затверджений список з 16-ти найменш проблемних комунальних гуртожитків, який у вигляді проекту рішення "Про надання першочергового дозволу на приватизацію" виноситиметься на засідання виконавчого комітету Івано-Франківської міськради.

Інші ж гуртожитки з 26-ти, які перебувають у комунальній власності міста, є проблемними та потребують проведення додаткової інвентаризації, після чого будуть додатково внесені проектом рішення на засідання виконавчого комітету про надання дозволу на приватизацію.

Коментуючи рішення комісії перший заступник міського голови Зіновій Фітель зазначив, що термін доопрацювання другої частини проекту рішення МВК щодо надання дозволу на приватизацію та проведення додаткової інвентаризації у 10-ти вищезазначених гуртожитках становитиме близько місяця.

Обговорити на форумі