друкувати


Португальські заробітки зарахують у трудовий стаж

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-09 03:12:31
Україна та Португалія підписали угоду про соціальне забезпечення українців, які легально працюють на території Португалії.

Як пояснили в Міністерстві закордонних справ України, положеннями угоди, зокрема, закріплюється право на отримання українськими громадянами, які легально працюють і проживають на території Португалії, пенсій та допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, безробіттям, нещасним випадком на виробництві. Крім того, допомога передбачається в зв'язку із втратою годувальника, за віком, по інвалідності, за вислугу років, а також у зв'язку з материнством, народженням дитини та доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку і т.д.

У МЗС підкреслюють, що важливим є також той факт, що угодою запроваджується порядок зарахування трудового стажу, набутого українськими громадянами під час роботи в Португалії, при визначенні термінів і сум пенсійного забезпечення.

Укладення угоди між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення є суттєвим позитивним результатом спільної роботи Міністерства закордонних справ і Міністерства праці та соціальної політики України щодо розширення і актуалізації міжнародної договірно-правової бази в сфері працевлаштування та соціального захисту з країнами, на території яких перебуває значна кількість українців.

Підписання угоди відбулося 7 липня в Лісабоні в рамках українсько-португальських політичних консультацій між МЗС двох держав. З боку України угоду підписано заступником Міністра закордонних справ України Костянтином Єлісєєвим, з боку Португалії угоду підписав Державний Секретар з питань соціального захисту Педро Маркеш.

Як повідомляв на початку липня журнал Корреспондент, масове кризове повернення додому з-за кордону мільйонів українських мігрантів виключено, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі