друкувати


70 банків України перестануть бути валютними

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-09 03:09:17
Невеликі банки можуть втратити можливості здійснювати валютообмінні операції через наміри Нацбанку заборонити установам з регулятивним капіталом менше 10 млн євро торгувати іноземною валютою. Згідно з новою ініціативою Нацбанку, банкам зі статутом менше 10 млн євро заборонять торгувати валютою. Через це боржники не зможуть погасити своїх кредитів.

Учасники ринку шоковані цією ініціативою, адже в разі її прийняття банки не зможуть продавати валюту для погашення кредитів своїм же позичальникам і будуть вимушені відмовитися від роботи з агентськими мережами.

Проект змін в положення "Про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів і ліцензій на виконання окремих операцій" був оприлюднений 8 липня. Ним НБУ хоче зобов'язати банки для здійснення валютообмінних операцій в касах, пунктах обміну і агентських мережах мати не лише банківську ліцензію, але і письмовий дозвіл НБУ, який є генеральною ліцензією на проведення валютних операцій.

Для здобуття дозволу НБУ банки повинні будуть мати регулятивний капітал в еквіваленті не менше 10 млн євро (по нинішньому офіційному курсу – 106,96 млн грн.) і кваліфікованих валютних фахівців. Ці ж умови передбачені для торгівлі валютою на українському і міжнародному ринках. Таким чином, Нацбанк має намір підсилити валютний контроль за роботою банків.

"Банки з капіталом менше 10 млн євро не зможуть купувати і продавати валюту. Хоча існує тисяча порівняно чесних способів зробити це", - прокоментував ініціативу виконавчий директор НБУ з банківського нагляду Василь Пасічник. Ініціатива регулювальника може поширитися на третину ринку.

За даними Нацбанку, на 1 квітня в Україні працювали 76 банків, власний (близький до регулятивному) капітал яких був менше 10 млн євро. Банкіри шоковані пропозицією НБУ. "Нацбанк свідомо створює проблеми банкам з регулятивним капіталом менше 10 млн євро, - вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. – Це злочин! Не думаю, що вони підуть на це, тому що буде реакція банків. Може, вони передумають і введуть це лише для нових установ".

Банки можуть подавати НБУ пропозиції до 3 серпня. Компромісом міг би стати дозвіл банкам здійснювати валютні операції при погашенні кредитного портфеля.

"Ця постанова, принаймні, не повинна поширюватися на продаж валюти фізліцам для погашення кредитів. Технічно перенаправляти своїх клієнтів в інше місце для покупки валюти дуже складно, виходить, що банк не може виконувати частину своїх операцій", - вважає голова правління "Партнер Банка" Олексій Савченко.

Постраждають від вирішення НБУ і партнерські мережі, які часто співробітничають саме з невеликими банками , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі