друкувати


Інвестори вбачають в коломийському смітті золото: від слова до діла

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-08 05:25:15
Нещодавно в Коломию приїжджала з Києва делегація проектно-будівельної компанії "Україна-Австрія" з метою дооформлення технічної документації. Після їх голосних обіцянок в багатьох коломиян з’явилися сумніви щодо живучості проекту сміттєпереробного заводу. Сьогодні гості з Києва завітали до нас знову, але вже не у чиновницькі кабінети, а безпосередньо на місце майбутнього заводу.

Для кращого розуміння суті справи дозволю собі нагадати читачам, що Григорій Снігир, доктор технічних наук, академік високих технологій в області сміттєпереробки, генеральний директор проектно-будівельної компанії "Україна-Австрія" вже представляв проект по будівництву заводу під час першого візиту, тому зішлюся на статтю Інвестори вбачають в коломийському смітті золото і наведу цитату з неї: "...Проектно-будівельна компанія "Україна-Австрія" виконує всі необхідні роботи по проектуванню та будівництву сміттєпереробного, сортувального комплексу в місті Коломия. Відносно технічної документації першої черги, то вже узгодили з відповідними коломийськими службами та міською владою, а завод в свою чергу передбачає збір сміття, його транспортування, подвійне сортування, механічну переробку всіх видів відходів (тверді відходи, промислові, сільськогосподарські, дорожні, будівельні та відходи ліспромгоспу) для повного забезпечення повної санітарної очистки населеного пункту. В обов’язковому порядку проект передбачає і вважає за необхідність повну переробку існуючих сміттєзвалищ. Якщо побудоване коломийське підприємство буде виконувати свої обов’язки (а не виконувати їх воно не зможе, оскільки буде на контролі і австрійців і міжнародної комісії і Міністерства екології України), то всі напрямки роботи мають функціонувати".

Передбачається також повна санітарна очистка всіх вулиць технічними засобами (спеціальними машинами), забезпечення контейнерами всіх видів. Також генеральний директор компанії говорив і про екологічний аспект і запевнив, що жодної шкоди довкіллю не може бути завдано заводом, оскільки сміття не спалюватиметься, а проходитиме механічну переробку. Якщо розглядати подібні проекти в Європі, то такі об’єкти розміщуються за 35 м від житлової зони.

Проектно-будівельна компанія "Україна-Австрія" має 23 підприємства, власні проектні інститути та заводи, працює безпосередньо з Австрією. Це єдине підприємство України, що входить до міжнародного консорціуму. Щодо технічних можливостей та фінансування, то компанія безперечно має всі шанси для побудови в нашому місті сучасного заводу для переробки сміття. Це є високорентабельне підприємство. Оскільки по Україні компанія вже розробила 5 проектів, які пройшли державну експертизу, що функціонують на території Криму, Волинської та Чернігівської областей Австрія ж по всій Європі вже має 165 подібних заводів і вона є передовою в цьому питанні в цій частині світу. Українці та австрійці успішно співпрацюють вже 8 років, що погодьтесь, заслуговує певної довіри... За передбаченнями спеціалістів такий сучасний завод з повною комплектацією обладнання, машинами, технічним обладнанням та навчанням кадрів у Відні буде коштувати 350 млн євро. Завод буде займати площу 8 га, що дорівнює площі коломийського сміттєзвалища, яке планується утилізувати. Коломияни додатково отримають 650 робочих місць. Єдиною вимогою є те, що технічного директора призначать чи з Києва, чи з Австрії..."

Сьогодні високоповажні гості провели виїзну нараду на будівельному майданчику. Григорій Снігир запевнив, що віднині він і всі спеціалісти, які будуть брати участь в будівництві цього особливо важливого соціального об’єкту для міста Коломиї та його району, будуть приїжджати дуже часто. – Зараз якраз ведемо всі підготовчі роботи до початку будівництва. Початок будівництва – це найголовніше та найпроблемніше зараз питання, тому на нараді зараз присутні і головний будівельник, і головний енергетик та представник заводу по виробництву бетону та виробів з цього матеріалу, - Григорій Снігир запевнив, що приїхали найкваліфікованіші та найдосвідченіші фахівці з усіх галузей для успішної реалізації проекту по будівництву в місті сміттєпереробного заводу.

Пообіцяв генеральний директор від імені всіх присутніх, що працюватимуть швидко та якісно. Вже складено графік по будівництву, Григорій Снігир запевнив, що згідно нього Коломия отримає завод практично за рік. Сьогодні також офіційно було дано старт по зведенню нового об’єкту, хоча ще не розв’язаними залишаються деякі питання технічного характеру, що, за словами спеціаліста в області сміттєпереробки, не є проблемою.

- Ми впевнені в міці всіх ланок проектно-будівельної компанії "Україна-Австрія", - в такі слова важко не повірити. Згідно законів України фахівці мають отримати всі технічні умови від всіх служб Коломиї та Івано-Франківська. Три дні тому компанія отримала останні документи і вже сьогодні на фоні міського сміттєзвалища керівництво радилося як краще виконувати ті чи інші роботи. Крім того, для найприскіпливіших песимістів та скептиків Григорій Снігир зробив заяву, – Нехай всі знають, ПБК "Україна-Австрія" в складі всіх наших будівельних компаній буде працювати твердо і впевнено, виконуючи всі будівельні графіки робіт для того, щоб ми з честю виконали всій обов’язок перед містом та його районом!

З початком будівництва цього заводу також частково послабиться напруга з працевлаштуванням, тому що пообіцяли кияни, що будуть брати на роботу наших коломиян. Таким чином вже невдовзі всі зможуть відчути користь від побудови заводу в багатьох домівках. Генеральний директор ПБК "Україна-Австрія" в першу чергу наголошує на соціальній спрямованості цього проекту.

Григорій Снігир пообіцяв, що відтепер стане постійним гостем в нашому місті, відвідувати будівництво планує не менше, ніж тричі на місяць. З таким підходом до справи не можна сумніватися, що наше місто в недалекому майбутньому стане цивілізованішим та чистішим.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі