друкувати


Криза: Третина української економіки стала тіньовою

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-08 04:55:46
Міністерство економіки висловило велику стурбованість тим, що з початку року в Україні суттєво зросла доля тіньової економіки. У 2009 році рівень тінізації української економіки зріс до 32%.

Таку цифру оприлюднив міністр економіки Богдан Данилишин. "Ми констатуємо, що у зв'язку з кризовими явищами рівень тінізації української економіки зріс. Це нас турбує", - сказав він.

Данилишин уточнив, що рівень тінізації економіки Кабмін розраховує за чотирма міжнародними методиками.

Разом із тим, за підсумками 2008 року рівень тіньової економіки в Україні сягнув 31,1% валового внутрішнього продукту. При цьому різка тінізація почалася у другому півріччі, оскільки в першій половині року рівень тіні зменшився до 28%.

Крім того, економічна криза змінила галузі-лідери за рівнем тінізації діяльності. Якщо в 2007 році найбільш тінізованим був сектор послуг, то минулого року - промисловість.

Зокрема, збільшення тіньових операцій було відзначене у видобувній (+10 процентних пунктів, до 42%) та оброблювальній промисловості (+7,9 п.п., до 35,3%).

Найбільший рівень тінізації був виявлений у виробництві коксу та продуктів нафтопереробки (45,1%), легкій (42,9%) і харчовій (40,8%) промисловості. Рівень тіньових операції в металургії склав 39,3%, а в машинобудуванні 36,2%.

Нагадаємо, нещодавно Україна зайняла невисоке місце в рейтингу відкритості економік, складеному Всесвітнім економічним форумом.

Серед 121 країни Україна виявилася 71-ю. Втім, цей показник значно вищий, ніж у Росії, економіка якої була визнана дуже закритою та посіла 109-те місце в рейтингу, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі