друкувати


Відгомін Першої світової війни у Карпатах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-08 01:55:14
Завершилися заходи з археологічної розвідки в районі гори Татарівка в Карпатах, у яких брали участь 20 курсантів факультету ракетних військ і артилерії Львівського інституту Сухопутних військ Національного університету "Львівська політехніка" спільно з працівниками комунального підприємства Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій "Доля".

Археологічну розвідку було проведено з метою пошуку так званих "санітарних" поховань вояків армій Німеччини, Австро-Угорщини, Російської імперії, які загинули у районі цієї вершини в лютому-березні 1915 року під час Карпатської операції російської армії, повідомляє прес-служба Міністерства оброни України.

За словами начальника факультету ракетних військ і артилерії Львівського інституту Сухопутних військ підполковника Сергія Свідерка, який під час археологічної розвідки очолював групу курсантів, з фахівцями комунального підприємства Львівської обласної ради "Доля" військові співпрацюють вже другий рік. Так, у 2008 році група курсантів виїжджала розшукувати останки радянських військовослужбовців, загиблих у боях в червні-липні 1941 року поблизу селища Лешнів Бродівського району на Львівщині.

– Для майбутніх офіцерів знання військової історії необхідне. Тому курсанти охоче беруть участь в археологічних дослідженнях, під час яких вони наочно можуть дізнатися багато цікавого про озброєння і тактику ведення бойових дій минулого. Присутній і етичний аспект, адже допомогти відшукати невпорядковані військові поховання та сприяти тому, щоби загиблі у боях солдати і офіцери минулого отримали гідну останню шану, для українських військовослужбовців – справа честі, – підкреслив підполковник Сергій Свідерок.

Під час дводенних пошукових робіт на горі Татарівка було знайдено п’ять ям, у яких перебували останки військовослужбовців. Подальше дослідження цих об’єктів та ексгумація останків тіл загиблих солдатів відбудеться у серпні цього року під керівництвом кандидата історичних наук Ярослава Онищука за участі фахівців комунального підприємства "Доля" та студентів історичного факультету Львівського Національного університету імені Івана Франка.

Слід додати, що на Львівщині роботи з пошуку невпорядкованих захоронень військовослужбовців часів Першої Світової війни та їхнього подальшого перепоховання розпочаті ще у 2006 році. На цей час на старому військовому цвинтарі у селищі Головецько з військовими почестями перепоховані понад 30 вояків російської та австро-угорської армій.

Довідка. Карпатська операція 1915 року розпочалася з наступу російських армій Південно-Західного фронту у січні-квітні 1915 року з метою виходу на Угорську рівнину й виводу Австро-Угорщини з війни. На противагу німецьке командування "перекинуло" в Карпати на допомогу розташованим там силам 6 свіжих дивізій, що склали так звану Південну армію. 10 січня 1915 року розпочався наступ Південної (німецької), 3-ї та 5-ї австро-угорських армій, які завдавали удари у напрямку міст Самбір та Стрий (Львівська область). Майже одночасно, однак без особливих успіхів, у наступ перейшла російська 8-а армія генерала О. Брусилова.

У березні російські війська розпочали новий наступ проти Південної (німецької) і 3-ї австро-угорської армій та просунулися у напрямку Ужгорода, не дійшовши до нього приблизно 30 кілометрів. Для відбиття цього наступу противник ввів у бій новий сформований Бескидський німецький корпус. Кровопролитні бої у Карпатах тривали до квітня. Але своєї мети Карпатська операція не досягла, оскільки російські війська не були забезпечені необхідними резервами, артилерією й боєприпасами. Втрати австро-угорської та німецької армій склали 800 тисяч осіб. Росіяни ж втратили під час бойових дій у Карпатах близько 1 мільйона особового складу.


Обговорити на форумі