друкувати


Встановлено долю 80912 німецьких військовополонених, які померли на Україні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-08 10:02:17
Вчора в Міністерстві внутрішніх справ відбулася зустріч Юрія Луценка з керівником Німецької служби обліку втрат Вермахту паном Уросом Файтом. На цій зустрічі обговорювалися можливості співпраці німецької та української сторони щодо обміну інформацією, яка має національне, загальнолюдське та соціальне значення для відновлення історичної справедливості.

На початку зустрічі Міністр внутрішніх справ України зазначив, що в час реформування усіх сфер суспільства, важливу роль відіграє розвиток міжнародної співпраці з правоохоронними органами інших держав. Насамперед, за словами Юрія Луценка, МВС цікавить досвід поліції зарубіжних країн у сфері боротьби з корупцією, організованою злочинністю, відмивання грошей, профілактики і попередження злочинності, взаємодії з населенням і громадськістю, повідомляє ДЗГтаМД МВС України.

Так, наразі українська міліція постійно співпрацює з німецькою поліцією. Зокрема, правоохоронці обох країн здійснюють активний обмін інформацією у сфері боротьби з транснаціональною злочинністю, торгівлею людьми, організованими формами нелегальної міграції. Крім того, надається взаємна допомога у розслідуванні злочинів та здійсненні міжнародного розшуку злочинців.

- Хочу відзначити, що співпраця між Німецькою службою обліку втрат Вермахту та Департаментом інформаційних технологій МВС України має велику історичну, наукову та соціальну значимість для суспільства у сфері встановлення історичної справедливості та вшанування пам'яті жертв Другої світової війни.

Нагадаємо, що ця співпраця розпочалася ще з червня 2005 року. Так, під час проведення міжнародної конференції "XXI сторіччя. Пошук шляхів примирення біля могил полеглих. Проблема військового полону: погляд через 60 років", що проходила у Києві, відбулася зустріч керівництва МВС із представником Німецької служби обліку втрат Вермахту Урсом Файтом. Під час цієї зустрічі МВС України запропонували провести дослідження архівної інформації стосовно німецьких військовополонених, які під час Другої світової війни та у повоєнні роки перебували в таборах та робочих батальйонах на території України.

Так, починаючи з цього моменту налагодилася взаємодія Державного архіву МВС України з Німецькою службою обліку втрат Вермахту в Берліні. Зокрема, у листопаді 2006 року було підписано Протокол між Департаментом інформаційних технологій Міністерства внутрішніх справ України та Німецькою службою обліку втрат Вермахту в Берліні Федерального Міністерства внутрішніх справ Німеччини про інформаційне співробітництво у сфері увічнення пам'яті жертв Другої світової війни.

Цей протокол, зокрема, визначає основні напрямки роботи щодо увічнення пам'яті жертв Другої світової війни - встановлення долі німецьких та українських військовополонених, які під час Другої світової та в повоєнні роки перебували в полоні.

Надалі у 2008 році було підписано доповнення до Протоколу, відповідно до якого Німецька служба обліку втрат Вермахту зобов'язалася передати Державному архіву МВС відомості про українських військовополонених, які перебували в полоні, місця поховання померлих громадян України, які перебували на примусових роботах під час війни, були вивезені до концентраційних таборів, перебували на службі у Вермахті та інших військових формуваннях.

Оскільки для виявлення вищезазначеної інформації необхідно дослідити не тільки фонди Німецької служби обліку втрат Вермахту, але й інших архівів ФРН та подальшу передачу до Державного архіву МВС, за ініціативою Німецької сторони в Берліні було створено німецько-українське бюро.

Наразі завдяки архівам МВС та архівам обласних управлінь МВС встановлено долю 80912 німецьких військовополонених, які померли під час перебування в таборах та робочих батальйонах і поховані на території України. Для встановлення долі інших військовополонених, які дотепер вважаються без вісти зниклими, опрацьовуються матеріали допитів, картотеки обліку військовополонених та інші документ. Все це дозволить продовжити пошук відомостей про зниклих у роки Другої світової війни.

Юрій Луценко зазначив, що "нас цікавить і доля наших громадян, які загинули під час перебування в таборах військовополонених, концтаборах, на примусових роботах".

Для вирішення цих питань наразі розглядається пропозиція німецької сторони щодо створення бюро на базі Німецької служби обліку втрат Вермахту в Берліні для здійснення пошуку інформації в архівах ФРН відомостей про громадян України.

- Сподіваюся, що завдяки архівам ФРН, українські громадяни зможуть більше дізнатися про історію своїх батьків, - зазначив Міністр.

Крім того, Юрій Луценко зазначив, що було б добре створити спеціальне двомовне періодичне видання для обговорення на його шпальтах результатів історичних досліджень, інформування громадян та організацій обох країн про роботу українського та німецького архівів із відновлення історичної справедливості. Так, за допомогою цього видання стане можливим оприлюднення нормативних документів організації військового полону в СРСР, відомостей про місця поховання, списки загиблих тощо.

Також Міністр внутрішніх справ на зустрічі акцентував увагу своїх співрозмовників на важливості питання двосторонньої співпраці України та Німеччини в правоохоронній сфері, зокрема, якомога скоріше укладення нової міжурядової угоди про співробітництво в боротьбі з організованою злочинністю, тероризмом та іншими тяжкими видами злочинів, проект якої надійшов до МВС України у липні 2008 року. За словами Юрія Луценка, вступ у дію цієї угоди дозволить мати надійну договірно-правову базу двостороннього співробітництва наших держав у правоохоронній сфері, а також значно розширити її напрямки та можливості.

Наприкінці зустрічі Юрій Луценко вручив німецьким колегам відзнаки МВС України "За розвиток інформаційних технологій".

Обговорити на форумі