друкувати


Що дасте за молоко з пилюкою?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-07 11:31:04
В Івано-Франківську знову розпочинають боротьбу зі стихійною торгівлею. Цього разу людей, що торгують у не відведених для цього місцях, особливо м’ясними, молочними продуктами і консервацією, які, на переконання санепідеміологів, в літній час можуть становити небезпеку для людського організму, контролюватимуть учасники спеціальної комісії з… благоустрою.

Лептоспіроз, різні отруєння, діарею та ще чимало хвороб можна отримати як додаток до куплених на вулиці продуктів. Так стверджують санітарні лікарі області та міста. Аби навести лад у торгівлі, продукцію, яку продавці привозять зі своїх домашніх господарств, контролюють і належно перевіряють. Буває, що й по кілька разів на день. За тим дирекція, скажімо, центрального ринку міста належно слідкує. Але встежити та проконтролювати сотні людей на кількох десятках місць, де просто на землі продають все, що завгодно, просто неможливо.

Селяни з молоком, сиром, сметаною, курми, кроликами, городиною прилаштовуються де завгодно. Навіть під деякими супермаркетами. Нахвалюють товар: "У мене добре, не те, що з того магазину". На запитання, чи знають люди про заборону торгувати не на ринку, жіночки середніх років, які саме розкладали на брудному асфальті головки сиру, сміливо відповідали запитанням на запитання: "А ви, пані, що з санстанції?, — а потім, озирнувшись, на всі боки, додавали, — ось беріть-но сиру свіженького та йдіть зваріть чоловікові та діточкам свіжих вареників, а я тим часом швиденько все спродаю та й піду. Ніхто й не помітить".

"Вона завжди тут стоїть, — втрутилася у розмову жіночка, що якраз розкладала торбинки із крупами, - не чіпайте її. На ринку їй доведеться за місце платити. Що вторгує — те й віддасть, ну кому таке потрібно. А так й години не мине, як її вже не буде".

Приблизно таке відбувається щодня. У міському управлінні торгівлі кажуть, що викорінити стихійну торгівлю непросто. Максимальний штраф за це — 51 гривня. Виписувати відповідні протоколи на штраф має право тільки міліціонер. Але покарання можна уникнути. Якщо при перевірці, у товару не виявляється власника, то комісія залишає його і вирушає далі. Згодом продавці, спокійнісінько той товар забирають. Та й навіть, якщо продавець і є, то в більшості випадків також нічого не платить. Кажуть, що грошей не мають. Зрештою найголовніше, аби покупці самі розуміли і дбали за своє здоров’я та не купували продукти з землі.

Адже хтозна чи належно помиті ті пляшки, в яких налито молоко, чи не від хворих тварин ці продукти. Коли ж продавець приходить у павільйон, усе належним чином перевіряється. І навіть, якщо молокопродукти там коштують на кілька копійок дорожче, то слід зважати, що оця незначна різниця в ціні може коштувати довгих тижнів перебування в лікарні. Але самим покупцям таке також не до вподоби. І стихійна торгівля у часи кризи багатьох влаштовує. Люди кажуть, що краще замість боротьби зі стихійними ринками, Влада зменшила би ринковий збір.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі