друкувати


Хрест на Чорногорі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-07 10:50:13
Сьогодні у день відзначення Різдва святого Івана Хрестителя на горі Піп Іван, що у гірському хребті Чорногора Верховинського району відбудеться освячення хреста. Його встановив на верхівці гори біля колишньої обсерваторії 22 червня цього року Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника з нагоди 1020–річчя хрещення України.

Як повідомили у прес-службі голови Івано-Франківської обласної ради, у період становлення слов’янської цивілізації на Чорногорі знаходилося центральне святилище, яке духовно об’єднувало увесь слов’янський світ Карпатського регіону.

Про древність святилища свідчать слова арабського вченого-енциклопедиста, картографа X ст. Аль Мусуді, який свого часу писав: "У країні слов’ян є три храми. Перший з них у горах, про які філософи повідомляють, що вони є одними з найвищих у світі... Другий храм побудовано одним з царів слов’ян на Чорній горі, яка була оточена водами різного смаку і кольору... Третій храм з коралу (мармуру) зведено на горі, оточеній затокою моря". Так стверджують вчені науково-дослідного Інституту історії, етнології і археології Карпат. За повідомленням Аль Масуді, саме на Чорногорі розміщувався храм стародавніх слов’ян.

У часи Володимира Великого Східні Карпати стали південно-західним кордоном Києворуської держави, і таким чином населення цього краю увійшло в юрисдикцію Української церкви. Після християнізації Східно-Карпатського регіону тут з’явилися сотні святинь-монастирів і церков, які після занепаду і знищення в часи тоталітарного режиму переживають новий період свого відродження.

Обговорити на форумі