друкувати


Грінпіс опублікувала список "зеленої електроніки"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-04 12:52:06
Екологи Грінпіс опублікували черговий список "зеленої електроніки", де відомі світові бренди розсортовали у відповідності з рівнем екологічності їхньої продукції в цілому.

Вперше Грінпіс почала складати подібний рейтинг ще в 2006 році і в нього входять 17 найбільших в світі виробників комп'ютерів, стільникових телефонів і ігрових приставок. Найвищі бали в рейтингу отримують ті виробники, які з одного боку мінімально залучають у процес виробництва токсичні компоненти та проводять програми по зниженню шкідливих викидів, а з іншого - реалізують програми з безпечної утилізації своїх продуктів, повідомляє CyberSecurity.ru.

У нинішньому рейтингу позиції всіх трьох найбільших виробників настільних ПК (Hewlett-Packard, Dell і Lenovo) знизилися, так як виробники так і не дотримали своїх обіцянок по дотриманню лімітів на використання шкідливих компонентів. Грінпіс повідомляє, що всі три компанії продовжують використовувати в своїй продукції полівінілхлорид, а також важкі елементи на базі брому. Всі три компанії мають намір у майбутньому відмовитися від використання цих хімікатів, але поки цього не сталося.

За словами укладачів звіту, спочатку комп'ютерні компанії планували позбавити свою продукцію від більшості шкідливих компонентів ще в 2008 році, потім - до початку 2009 року, але вже середина 2009 року, а їх використання не припинено.

У підсумку, компанія HP (14 місце) повідомила, що відмовиться від полівінілхлориду лише до 2011 року, Dell (13 місце) також визнають, що в раніше оголошений графік вони не вкладаються, але назвати дату "озеленення" комп'ютерів вони поки не можуть. Lenovo (опустилася з 14 на 16 місце) повідомляє, що в компанії вживаються всі заходи, щоб встигнути до 2010 року.

Втратила одразу два місця (з 9 на 11) компанія Apple. Грінпіс відзначає, що виробник Маків рапортує про створення продукції без вмісту брому і "віртуально вільної від полівінілхлориду", однак екологи кажуть, що одночасно з введенням нових стандартів на екологічність компанія просто підвищила планку допустимих концентрацій, тому формально мало що змінилося.

У Грінпіс говорять, що проблема відсутності єдиних стандартів значно ускладнює оцінку продукції, так як кожен виробник сам ставить собі зручні стандарти (причому не завжди успішно).

На 15 місці в рейтингу розташувалася корпорація Microsoft з консоллю Xbox. Укладачі звіту говорять, що настільки низька позиція обумовлена тим, що у компанії вкрай слабко розвинена програма утилізації відпрацьованих консолей.

Втім, є й успіхи: екологи відзначають досягнення Samsung (2 місце), так як компанії все-таки вдалося налагодити виробництво РК-телевізорів без полівінілхлориду і з загальним зниженим вмістом токсинів. Порадувала і SonyEricsoon, піднялася з 5 на 3 місце, тому що компанія значно знизила енергорозхід своїх нових стільникових телефонів.

Звертає на себе увагу Nintendo, яка стабільно працює на останньому місці. Тут експерти говорять про майже всі недоліки - слабкі програми утилізації, велика кількість полівінілхлориду в проводах і внутрішніх вузлах та ін. Перше місце в рейтингу зайняла вже в третій раз поспіль фінська Nokia, у якої Грінпіс особливо відзначає продуману і розвинену програму утилізації відпрацьованих стільникових трубок.

В цілому, кажуть екологи, електронні відходи, як і раніше, залишаються одним із самих серйозних забруднюючих факторів екології нашої планети. За оцінками Грінпіс, щорічно на нашій планеті виробляється до 50 млн тонн електронного сміття, в тому числі старих комп'ютерів, телевізорів, стільникових телефонів та побутової техніки.

Обговорити на форумі