друкувати


Вітай Царице Волині й Поділля

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-04 11:51:59
Завтра в містечку Летичеві, що на Хмельниччині, у костелі Успіння Матері Божої. відбудеться величне і урочисте вшановування місцевої чудотворної ікони Богородиці "Я гідна", яка вважається покровителькою Поділля та Волині.

Священики розповідають, що ікона Летичівської Богородиці є однією з найкращих копій образа з римської базиліки Santa Maria Maggiore (Святої Марії Більшої). Існують церковні перекази, що в ІХ столітті перед іконою Папа Римський Адріан І благословив літургійні книги, з якими Святі Кирило і Методій прибули до Східної Європи, щоб нести язичникам Божу Благодать.

Історія летичівської ікони бере початок ще з 1606 року. Тоді на Поділля прибули двоє ченців-домініканців, які отримали від папи Климентія VIII копію давньої ікони "Salus populi Romani". Проте староста Ян Потоцький не заборонив місіонерам оселитися у місті. Однак на прохання дружини Єлизавети все ж дозволив їм замешкати у передмісті у бідній хатинці. Одного разу мешканці Летичева побачили надзвичайне сяйво, немов спалахнула пожежа. Люди думали, що горять хати.

Прибігли зі страхом і побачили диво: світло, наче вогняний стовп, сходило від ікони Богородиці у небо. До світанку перед іконою навколішках покірно стояв летичівський староста, віддаючи у володіння Пресвятій Діві свій замок і увесь край. У 1648 під час українсько-польської війни ікону перевезли до Львова, де вона перебувала 76 років. 6 липня 1722 року ікону Пресвятої Діви знову повернули до Летичева. І з того часу цей день відзначають як головне і престольне її свято.

Під час Другої світової війни в стінах летичівського костелу, де знаходилася ікона, був концентраційний табір. А сестри Служебниці Панни Непорочного Зачаття потайки вивезли ікону до Любліна, де вона перебуває і по сьогоднішній день. Тепер у Летичеві зберігається тільки її копія, проте традиція паломництва з кожним роком поширюється на все більше і більше різноконфесійних парафій.

Свято Летичівської Богородиці встановив у 1996 році Папа Римський Іоанн Павло II для Кам’янець-Подільської римо-католицької дієцезії. Але паломництво до летичівського костелу відбувалося віддавна. Сюди прибували на прощу, не зважаючи на віросповідання та приналежність до конфесії, поляки, українці, євреї, вірмени та молдавани.

Летичівська Богородиця має велику пошану у семінаристів, які часто прибувають до летичівської святині помолитися. Вже традиційними стали тут і одноденні дитячі паломництва після Першого Причастя. В перший день травня на спільну молитву та велику родинну зустріч до Летичівського Санктуарію приїжджають учасники руху домашньої Церкви.

Незліченними є також щоденні гості святині. Проїжджаючи головною дорогою зі Львова до Одеси, вони обов’язково зупиняються, щоб поклонитись перед іконою Богородиці. Найчисельнішими є групи із сусідньої Польщі. Тут вони затримуються на нічліг. А молоді учасники скаутських загонів Польщі користуються з можливості попрацювати та випробувати свою витривалість. Неодноразово з юнацьким запалом вони розчищають хащі на території місцевого кладовища, впорядковують занедбані могили.

Плідну дослідницьку наукову працю провели у Летичеві студенти Варшавського політехнічного університету. Молоді люди склали плани комплексних споруд святині та монастиря. До речі, спеціально створеною церковною комісією зафіксовано, що за допомогою ікони Летичівської Богородиці було чудесно оздоровлено багато людей.

Програма відпусту:

5 липня

Відпустова віґілія
18.00 – Свята Літургія
20.00 – Зустріч паломницьких груп з Кам’янця-Подільського та Томашполя
22.00 – Початок нічного чування Руху "Євангелія життя "

6 липня

08.00 – Годинки до Непорочного Зачаття
09.00 – Музично-поетична програма пошанування Пресвятої Богородиці
11.00 – Відпустова Свята Літургія
12.30 – Урочиста процесія вулицями міста
16.00 – Концерт органної музики

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі