друкувати


Безпощадні до крадіїв

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-04 10:40:41
З початку цього року підрозділи боротьби з економічною та організованою злочинністю УМВС України в Івано-Франківській області задокументували 127 злочинів економічної спрямованості, пов’язаних з фактами службових зловживань та розкрадання бюджетних коштів. 42 злочини – з категорії тяжких та особливо тяжких, де в кожному разі фігурують збитки понад 100 тисяч гривень. До кримінальної відповідальності притягуються 95 посадових осіб, половина з яких – керівники.

На прес-конференції для представників регіональних та центральних ЗМІ керівник УМВС в області генерал-майор міліції Василь Кузнєцов (на фото) зауважив, що попри роботу з протидії злочинним посяганням міліція краю здійснює активні заходи щодо забезпечення відшкодування або компенсації збитків на стадії досудового розслідування кримінальних справ. У кожному разі насамперед йдеться про факти розкрадання коштів, виділених з бюджету на відновлення об’єктів та інфраструктури, що були зруйновані внаслідок минулорічного стихійного лиха. Спільно з обласною держадміністрацією правоохоронці погодили механізм відшкодування.

Суб’єктам підприємницької діяльності, які не виконали підрядні роботи, натомість були викриті у привласненні бюджетних коштів, надано час на виконання своїх договірних зобов’язань. В цьому разі службових осіб не заарештовують, надавши їм можливість або повернути гроші, або ж виконати роботи в повному обсязі. Крім того, свою провину вони мають спокутувати облаштуванням дитячих майданчиків чи інших об’єктів, яких потребує регіон, що постраждав від повені. Якщо ж бажання повернути народні кошти у них не виявиться, то правоохоронці одразу ж ініціюватимуть перед судом обрання для них іншої міри запобіжного заходу.

Керівник міліції Прикарпаття навів декілька типових прикладів і фактів розкрадання бюджетних коштів, виділених на ліквідацію наслідків повені, зокрема, на виконання робіт з відновлення зруйнованих мостів, берегоукріплення на річках, облаштування доріг. Слід сказати, що торік відразу після повені співробітники ДСБЕЗ УМВС в області ретельно задокументували масштаби і збитки, завдані стихією, і таким чином отримали початкову базу для здійснення контролю за проведенням відновлюваних робіт на пошкоджених чи зруйнованих об’єктах.

В ході подальших перевірок фіксувалися порушення і зловживання, пов’язані з фактами складання фіктивних актів виконаних підрядних робіт, завищення вартості виконання робіт, невиконання договірних зобов’язань суб’єктами підприємницької діяльності, які отримували з бюджету авансові кошти. Зокрема, кримінальні справи за фактами розкрадання коштів в особливо великих розмірах та службового підроблення порушено у Косівському, Богородчанському, Рожнятівському, Калуському районах.

Здійснюючи заходи щодо захисту бюджетних коштів від злочинних посягань, прикарпатська міліція напрацювала механізм, застосування якого дає можливість виявляти злочини цієї категорії, в тому числі на початковій стадії вчинення злочинних дій. Це особливо важливо, адже у багатьох випадках завдяки вчасному втручанню міліції злочинні наміри нечистих на руку службових осіб зазнають краху.

Як наголосив Василь Кузнєцов, міліція краю має всебічну підтримку обласної держадміністрації в тому, щоб зусилля правоохоронців у виявленні злочинів отримали належну правову оцінку в суді. Міліція сподівається на громадський контроль, розраховує на допомогу населення у виявленні фактів зловживань службовим становищем і привласнення бюджетних коштів. Правоохоронці реагують на такі сигнали оперативно і дієво.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, СЗГ УМВС в області
Обговорити на форумі