друкувати


Коломийський бюджет: очима КРУ і міської влади

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-03 05:20:39
30 червня з’явилась інформація про те, що, говорячи мовою оригіналу, "Коломийський бюджет втратив півмільйона через свавілля чиновників". Причиною такої втрати, зазначається в повідомленні прес-служби КРУ, стало нібито "звільнення деяких забудовників від сплати внесків до цільового фонду соціально-економічного розвитку міста Коломиї та надання "знижок" за користування комунальними місцями для розміщення реклами". В інформації подається роз’яснення про те, що таке фонд соціально-економічного розвитку і як він формується. Зокрема:

"Фонд соціального-економічного розвитку формується за рахунок добровільних пожертв і внесків суб’єктів підприємницької діяльності. Згідно рішення сесії Коломийської міської ради, кожен забудовник має сплатити відсоток, а також реєстраційний внесок за участь у конкурсах та аукціонах з продажу земельних ділянок чи об’єктів нерухомості. До цього ж фонду надходить платня і за оренду комунальних місць, на яких розташовані засоби реклами.

Та переважну частину надходжень до Фонду для розвитку соціальної інфраструктури міста складає пайова участь замовників будівництва".


Далі, власне, подаються деталі справи. "Як встановили працівники контрольно-ревізійного управління в Івано-Франківській області, для 12 замовників будівництва Коломийська міська рада занизила вартість спорудження 1 кв.м. Це призвело до заниження суми пайових внесків, в результаті чого коломийським міським бюджетом недоотримано коштів в сумі 485,09 тисяч гривень.

Станом на 1 квітня 2009 року Коломийська міська рада уклала договори з 33-ма замовниками будівництва. Загальна сума угод становить 2 млн 292 тисяч гривень. Але у зв’язку з відсутністю контролю за сплатою внесків до цільового фонду не надійшли кошти в сумі 1 млн 830 тисяч гривень. Основна причина – заборгованість забудовників. Однак посадові особи міської ради не вжили заходів щодо погашення даної заборгованості – не подавали позови до суду проти неплатників. В той же час безпідставне звільнення лише одного підприємця з невідомих причини призвело до втрати доходів міського бюджету в сумі 278, 92 тисяч гривень.

Шестеро ж забудовників не з’явилися для укладання договорів про пайову участь. Внаслідок цього коломийським міським бюджетом недоотримано доходів у сумі 293,98 тисяч гривень".


Тут доречним би був коментар, власне, міської ради. Журналіст Коломия ВЕБ Порталу звернувся до міської влади, і ось що з’ясувалось. Ревізія КРУ, яка виявила оприлюднені факти, проводилась за підсумками трьох років. При цьому, всього лиш у листопаді 2006 року було введено у дію положення про сплату вище згадуваних відсотків із загальної площі забудови до фонду соціально-економічного розвитку міста Коломия. На одному слові з цього формулювання мене просили наголосити: на слові ЗАГАЛЬНОЇ (площі забудови). Саме це слово й зіграло вирішальну роль для ревізорів КРУ. Бо в угодах, укладених із замовниками будівництва, звучало саме це слово – загальна (площа забудови), хоча при нарахуванні відсотків, які мали сплачуватись забудовниками до фонду соціально-економічного розвитку міста, бралась до уваги якраз не ЗАГАЛЬНА, а ЗАГАЛЬНА ЖИТЛОВА площа. Тобто, КРУ порахувало ЗАГАЛЬНУ площу будівельного об’єкта, і у результаті одне слово "стало коштувати" 335 тисяч 392 гривні. Саме такою є різниця між в обрахунку загальної і загальної житлової площі споруджуваних об’єктів. До цього додали, що аналогічні угоди, укладені із замовниками будівництва в інших містах України, скажімо, в Івано-Франківську чи в Києві, так само ґрунтуються на обрахунку загальної житлової площі.

Решта суми від майже півмільйона, нібито недоотриманого міським бюджетом, а це – 149 тисяч 699 гривень, виникла через різницю між опосередкованою вартістю одного квадратного метра споруджуваного житла. Тобто, враховувалась річна цифра вартості (подана міським відділом архітектури). А виявляється, що крім цього, ще є квартальна вартість 1 кв.м споруджуваного житла. Про це, переконували мене, ніхто не міг знати, бо такої інформації нема ніде – ні в "Урядовому кур’єрі", ні у "Віснику Верховної Ради", ні на офіційному будівельному сайті. Як з’ясувалось після ревізії, така інформація є лише на комерційних сайтах. До того ж, різниця між річною і квартальною вартістю споруджуваного житла не аж така принципово велика, кажуть в ратуші. Проте, вони, як і всі державні установи, повинні керуватись у своїй роботі винятково офіційними законодавчими нормами.

Стосовно подальших дій міської влади. Усіх фірм, замовників будівництва, є 11, а не 12, - повідомили мені. Із п’ятьма уже переукладено угоди за новими ставками відсотків. Іншим направлено офіційні листи про переукладення угод. До речі, у нових угодах вже внесено формулювання "загальна житлова площа".

Ще один нюанс. У висновках КРУ йдеться про "втрату півмільйона". В ратуші запевнили, що говорити про втрату коштів зарано – адже будівництво ще не завершене. А угоди укладено так, що уточнення по них можна робити аж до уведення об’єкта в експлуатацію. Тобто, бюджет не міг ще отримати зазначені кошти в повному об’ємі. Тож і подавати фірми-забудовники в суд не можна, бо у них ще є час сплатити усі необхідні кошти.

У висновках ревізії згадується "безпідставне звільнення" одного підприємця від сплати внесків до цільового фонду, яке "призвело до втрати доходів міського бюджету в сумі 278, 92 тисяч гривень". Мені повідомили, що рішення по цьому питанню приймала сесія міської ради, яка має повне право це зробити. Тож чиновники тут не порушили нічого.

У повідомленні про результати ревізії згадується також оренда місць під рекламу: "Місця під рекламу міська рада теж здавала в оренду за різною ціною. Окремим підприємцям відділ архітектури та будівництва Коломийської міської ради надає "знижки" за тимчасове користування комунальним місцем, де знаходиться реклама.

Таким чином, внаслідок неправильного визначення плати за тимчасове користування рекламними площами цільовим фондом соціально-економічного розвитку міста Коломиї недоотримано плати за тимчасове користування місцями, для розташування спеціальних конструкцій на загальну суму 2,65 тисяч гривень"
, - повідомляє прес-служба КРУ в області.

Стосовно цього в міській раді повідомили наступне. Було прийнято рішення встановити для реклами фірм з інших міст коефіцієнт 2, а для наших, місцевих, - 1. Це рішення було продиктоване тим, що ціни на розміщення реклами, скажімо, в Івано-Франківську чи в Києві, значно вищі за наші. Наприклад, у Коломиї за місце рекламного щита платять 75 гривень на місяць, а в Івано-Франківську – 600. Різниця відчутна. Тож коефіцієнт 2 цілком влаштовував "іногородніх" рекламодавців, та й бюджету міста це було вигідно. Натомість, для підтримки місцевих рекламодавців, було встановлено коефіцієнт 0,8 (очевидно, саме про цю "знижку" і згадують ревізори...). Але через те, що Антимонопольний комітет Івано-Франківської області відкрив справу стосовно цього рішення, на сесії міської ради 24 червня цього року було призупинено дію цих коефіцієнтів. І тепер коефіцієнт на розміщення реклами буде для всіх однаковий – 1. Наскільки це буде вигідно міському бюджету – можна лиш посперечатися…

Словом, ревізія відбулася, законність відновлено…

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі