друкувати


Ціни на бензин в Україні перевищили 7 гривень – новий ціновий коридор

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-03 04:06:00
Встановлено новий ціновий коридор для бензину. Вперше цього року вартість автомобільного палива в Україні перевищила позначку 7 гривень за літр. Експертна група при Мінпаливенерго визначила рекомендовану розрахункову вартість для бензину на першу декаду липня.

Нижня межа цін для марки А-95 в цей період становитиме 6,89 гривні за літр, верхня - 7,10. При тому що наприкінці червня ці показники були на 11-12 копійок менше.

Станом на 2 липня на київських заправках паливо коштувало від 6,98 до 7,05 гривні за літр.

Дані про розрахункові ціни на автомобільне паливо повідомили журналістам учасники ринку. Експертно-аналітична група (ЕАГ) з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів з недавнього часу їх не оприлюднює. Як кажуть експерти, це пов'язано із спекуляціями навколо цінових коридорів, які виникли з подорожчанням бензину в травні.

Тоді Антимонопольний комітет побачив в цьому часткову провину експертної групи.

Нагадаємо, нафтотрейдери не зобов'язані дотримуватися розрахункових цін. Проте, коли коридори йдуть вгору, продавці бензину паралельно з ними піднімають свої розцінки. Тобто дані ЕАГ слугують своєрідним "зеленим світлом" для власників заправок.

Звинувачення в бік ЕАГ почастішали після того, як група виключила з розрахункової формули вартість продукції вітчизняних НПЗ (раніше за основу бралася середньоарифметична між вартістю імпортного і українського бензину).

З 20 травня формула враховує виключно дані Platts про вартість палива на європейських ринках. У консалтинговій компанії UPECO стверджують, що такі зміни привели до зростання цін на 15-20 копійок. Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що рішення пролобіювали великі нафтотрейдери, які хочуть виправдати підвищення вартості на свою продукцію.

Формулою зацікавилися і в керівництві уряду. На нараді під головуванням віце-прем'єра Олександра Турчинова було ухвалено рішення знову змінити формулу розрахунку ціни пального, прив'язавши її до вартості бензину на українських НПЗ.

В той же час самі нафтотрейдери стверджують, що на вартість бензину на заправках зміни формули не вплине. Українські НПЗ завжди прирівнюють свої ціни до світових, хоча об'єктивно вони повинні бути нижче. Тому дешевого бензину не варто чекати і від вітчизняних заводів.

Цінові коридори кожну декаду формує експертно-аналітична рада за підсумками аналізу "Укрнафтохімпереробки". Підприємство бере до уваги ціни на нафту і нафтопродукти, попит і пропозицію на паливо, транспортні витрати і витрати АЗС на обслуговування кредитів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі