друкувати


Культурні цінності до України можна буде ввозити безплатно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-03 03:32:01
У Міністерстві культури і туризму ініціюють відміну оподаткування при переміщенні культурних цінностей через державний кордон України.

Пропонується розділити культурні цінності на декілька категорій: унікальні експонати, що мають велике значення для національної культури, які не можуть бути вивезені; предмети культури, які можуть бути вивезені за наявності відповідного дозволу, а також предмети культури, які можна вивозити без обмежень.

Планується створення інституту експертів культурних цінностей, які нестимуть персональну відповідальність за організацію, достовірність і повноту експертизи культурних цінностей. Саме на підставі їхніх висновків органи державної влади видаватимуть дозволи на вивіз.

Крім цього, передбачається удосконалити механізм захисту національних інтересів держави у сфері вивозу, ввезення і повернення культурних цінностей. Зокрема, згідно проекту, рішення про передачу іноземній державі культурної цінності, яка є об'єктом претензії, приймається відповідно до міжнародного договору, який полягає в установленому порядку і ратифікується Верховною Радою. Такий підхід зробить неможливою односторонню передачу Україною культурних цінностей іншим країнам, що було останніми роками, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі