друкувати


Верховина: Гроші на "згорілу" культуру

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-03 10:20:25
"Для початку спорудження Будинку культури у селищі Верховина наразі виділено на 2009 рік кошти в розмірі мільйон гривень. Зараз виготовляється новий проект, після чого одразу розпочнеться будівництво", - зазначив голова облдержадміністрації Микола Палійчук, перебуваючи у Верховині.

Тут вчора відбулася нарада в залі засідань Верховинської РДА. Кілька днів тому вночі стара дерев’яна, збудована ще у 1952 році, споруда спалахнула і згоріла. Вогонь швидко обійняв дерев’яні стіни, які були ще й оббиті брусом і покриті вагонкою.

Про пожежу повідомили люди, які випадково побачили нещастя. Приборкувати червоно півня приїхали місцеві рятувальники. Але в них не було відповідного обладнання. Допоки тягнули воду з ріки, рятувати вже не було що. Нічого не вдіяли і їхні колеги з Косова та Ворохти. Винуватців не шукали. Хоча ходять чутки, що будинок підпалили. Офіційна версія: не витримало старе електрообладнання.

Під час пожежі згоріли костюми, інструменти, документація. На щастя, встигли винести килим та апаратуру, подаровану Президентом України Віктором Ющенком. Частково залишився сейф. Наразі місце, де колись стояв будинок культури розрівняли та підготували до будівництва, на яке потрібно 12 мільйонів гривень. Кошти, як пообіцяв Микола Палійчук, виділять з обласного бюджету. Перший мільйон отримають за кілька днів на закупівлю матеріалів. На наступний рік це будівництво включать до програми соціально-економічного розвитку району. Новобудову обіцяють здати в експлуатацію за два роки.

Будуватимуть нову споруду не з дерева, а з вогнетривкої цегли. Так безпечніше. До 10 липня має бути виготовлена проектна документація. Від обласної архітектури є вже типовий проект, але верховинці внесуть до нього певні зміни. У новому будинку культури будуть відділ РАГС, музична школа.

Окрім цього на нараді з головою ОДА також було розглянуто питання щодо ліквідації наслідків минулорічної повені в районі. Згодом Микола Палійчук відвідав Верховинську ЗОШ І-ІІІ ст., де оглянув недобудовані приміщення, в яких ведуться ремонтні роботи. Головою дано доручення управлінню регіонального розвитку та будівництва обласної державної адміністрації виділити кошти для завершення ремонту з метою введення в експлуатацію 9-ти нових класів на початок навчального року.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі