друкувати


НБУ випустило ювілейну монету: Вшанування астрономії вагою в кілограм

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-02 03:00:22
В Національному банку України презентували срібну ювілейну монету "Міжнародний рік астрономії" номіналом 100 гривень та вагою один кілограм. За словами виконавчого директора з питань готівково-грошового обігу НБУ Олега Дащенка, загальний тираж монети - до 700 екземплярів.

Серед чисельних ескізів ювілейної монети перемогла робота художника-скульптора Володимира Дем’яненка, який працював над творінням близько місяця. Найближчим часом колекціонери зможуть придбати срібні монети на аукціонах. Стартова ціна лоту становитиме 5,5 тисяч гривень. А вже з жовтня монетний двір Центробанку випустить ще 45 тисяч екземплярів цієї монети. Щоправда, їх виготовлять не зі срібла, а з дешевшого нейзильберу, а вага та діаметр монет будуть меншими.

Випустили монету тому, що 2009 поточний рік був названий Міжнародним роком астрономії. Відзначення мало свою причину. Це відзначення 400-річчя з дня першого застосування телескопа, а саме застосував цей телескоп Галілео Галілей, для спостереження за небесними тілами, за Всесвітом, повідомляє Канал 24.

Обговорити на форумі