друкувати


Коломия: Водоканал запрошує до співпраці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-01 06:24:46
Чомусь досі ніхто не сприймає всерйоз зауваження про катастрофічний стан нашого довкілля, заручниками якого незабаром ми станемо усі. А те, що незабаром у нас будуть великі проблеми, зокрема, з чистою водою, уже не така й далека перспектива.

Стверджують, що вже через 30 років людство потерпатиме від нестачі води. Для України цей час може настати значно раніше, адже серед європейських держав наша країна найменше забезпечена водними ресурсами. Головними забруднювачами водних об’єктів є неякісні, часто перевантажені очисні споруди та каналізаційні мережі виробничих управлінь житлово-комунального господарства. Більшість із них потребують реконструкції, ремонту або відновлення.

Невипадковим є розпорядження директора КП "Коломияводоканал" Ігоря Калиняка "Про надання пропозицій по очистці питної води на водопровідних станціях".

- Указом Президента України від 06.04.2009 р. №221/2009 "Про стан безпеки водних ресурсів держави та забезпечення населення якісною питною водою в населених пунктах України" та рішення РНБО України від 27.02.2009 р. визнано, що внаслідок поступового виснаження і забруднення джерел прісної води, застосування застарілих технологій водопідготовки знижується якість питної води та підвищуються ризики виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та епідеміологічного характеру. Рішенням РНБО України передбачено внесення змін до Закону України "Про загальнодержавну програму "Питна вода України" на 2006–2020 роки" щодо заходів з упровадження ресурсо- та енергозберігаючих технологій очищення вод водопровідних станцій до рівня питної води,- каже Ігор Калиняк. - В даний час КП "Коломияводоканал" експлуатує водозабірні споруди інфільтраційного типу із поповненням запасів води із р.Прут. Технологія очистки така: вода з річки Прут помповою станцією подається у басейни-відстійники; із басейнів-відстійників вода самоплином поступає у інфільтраційні басейни; із інфільтраційних басейнів шляхом фільтрації через природний піщано-гравійний шар товщиною 5 метрів, вода фільтрується у водозбірну галерею, звідки забирається помповою станцією і подається на помпову станцію другого підйому. Проблемою є очищення води у паводковий період. При каламутності води у річці Прут 300–500 мг/літр, інфільтраційні басейни очищають воду до 10–20 мг/літр, що не відповідає вимогам державного стандарту ГОСТ 2874–82 "Вода питна".

У зв’язку з цим підприємство просить надати пропозиції щодо вирішення цієї проблеми на водозабірних спорудах КП "Коломияводоканал". Для отримання додаткової інформації звертатись до контактної особи: головного інженера КП "Коломияводоканал" Березовського Юрія Романовича, тел 8(03433)25654, моб.тел. 80503738187, e-mail: kolomyavoda@meta.ua.

Завантажити вихідні дані ...

Підготувала Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі