друкувати


San Giovanni Rotondo: Готова крипта отця Пія

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-01 12:42:45
Італія. Ось вона, крипта, нової церкви святого отця Пія з П'єтречини (San Pio da Pietrelcina) у Сан Джованні Ротондо (San Giovanni Rotondo). Це велика кімната, у середині майже все виконано із золота, тут монахи хочуть помістити саркофаг з мощами брата чудес, як колись прозвали отця Пія.

Крипта була освячена папою під час його візиту. Чудесні фрески були виконані отцем Марком Рупніком, котрий є одним з найбільших експертів у цьому напрямку святого мистецтва. Роботи практично завершені і мощі Святого невдовзі будуть перевезені до крипти, де віруючі зможуть приклонити коліна і торкнутися саркофагу. З переду буде зроблено алтар, повідомляє Corriere del Mezzogiorno.

Ця надзвичайно велика за об'ємом і клопітка по складності робота, була майже повністю виконана з чистого золота, яке було подароване вірними зі всього світу, за більш як 20 років паломництва . Але це не зашкодило бурним полемікам, котрі виникли довкола даної події. На різних католицьких сайтах, серед яких і www.cattoliciromani.com, багато віруючих кричать про зраду цінностей, які за свого життя сповідував Святий.

"Це все я бачу дуже далеким від францисканських традицій, від тієї духовності і від того способу життя і способу буття, якого за життя дотримувався отець Пій.", - так пише один з користувачів сайту. І ще: "Я вірю що цей весь блиск увійде в історію мистецтва, але абсолютно впевнений, що ні Святий Франческо, а ні отець Пій ніколи би не хотіли, аби людська увага і пошана виявилася у такий спосіб, бо життя Святого, було життям монаха, і дуже далеким від всій цих мозаїк."

Але залишимо полеміки, трохи про саму споруду. На рампі, яка проходить через всю крипту, розміщено 36 підсвічених панелей, так званих нікій (nicchie), котрі по ліву руку розповідають про життя Святого Франческа, а по право про життя Святого Пія з П'єтричини. У кінці рампи паломник опиниться біля підніжжя нижньої церкви, де побачить зібрання картин, що розповідають про життя Христа.

Усього 16 мозаїк, котрі були вибрані як фундаментальні свідчення про життя Франческа і Пія. Вони покривають загальну площу між рампою і нижньою церквою близько 2000 кв. м. Усього зображено 54 сцени і використано мільйони мозаїчних фрагментів.



Автор: Семен САФАТ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі