друкувати


Не забудемо героїв з Дем’янового Лазу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-01 11:31:51
Вчора голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник провів перше засідання новоствореного оргкомітету з підготовки та відзначення в області 20-ої річниці перепоховання жертв комуністичних репресій в урочищі Дем’янів Лаз.

"Наразі на Івано-Франківщині офіційно відомі 116 місць поховань жертв репресій, - повідомили Коломия ВЕБ Портал у прес-службі голови облради. - Їх розкопали у 1989-1999 рр. Вшанування перепоховання жертв комуністичних репресій в урочищі Дем’янів Лаз, що під Івано-Франківськом заплановано на 11 жовтня. Напередодні в обласному центрі відбудеться наукова конференція з презентацією книги Романа Круцика про Дем’янів Лаз, яка, за словами автора, побачить світ у одному з київських видавництв у вересні.

Під час засідання Ігор Олійник наголошував на продовженні проведення розкопок поховань, на які вказують свідки тих подій; на наповненні новими матеріалами музейного комплексу та на прийнятті на сесії обласної програми вшанування українців, які постраждали внаслідок діяльності окупаційних режимів. За його словами, "наш християнський обов’язок – належно вшанувати кожну невинно убиту людську душу".

Народний депутат Зіновій Шкутяк зазначив: "Програма вшанування жертв репресій не повинна обмежитися заходами до 20-річчя перепоховання, а й працювати на перспективу, аби на теренах області не залишилася нічийною жодна могила".

Заступник голови Всеукраїнського товариства "Меморіал" Роман Круцик повідомив колегам про досліджені ним матеріали 11 справ, по яких проходять 115 осіб. Він переконаний: з часом СБУ в області порушить кримінальні справи по цих та інших справах, які мають документальне підтвердження скоєного злочину, і які увійдуть у його книгу про Дем’янів Лаз.

Член оргкомітету, генеральний директор ОТБ "Галичина", депутат обласної ради Ольга Бабій запропонувала провести "інформаційні Дзвони пам’яті", а секретар оргкомітету, перший заступник голови обласної організації "Меморіал" Руслан Коцаба отримав підтримку для проведення 1 вересня у навчальних закладах області уроку пам’яті жертв політичних репресій.

За підсумками цього засідання членам оргкомітету дані відповідні доручення. У тому числі – заопікуватися впорядкуванням у селах області символічних могил загиблим за волю України та представити до державних і місцевих нагород активістів "Меморіалу".

Обговорити на форумі