друкувати


Косово: Екскурсія миротворців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-01 11:26:59
У Косовому у перші дні шкільних канікул справжній подарунок для школярів сербського анклаву Штрпце підготували українські військовослужбовці з секції зв’язків з місцевим населенням спільного миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної групи "East" сил КФОР. Спільно зі своїми польськими колегами вони організували для 45 учнів віком від 10 до 14 років екскурсію православними монастирями, що розташовані на території муніципалітетів Лепосавич та Ульніане на півночі краю.

Як повідомляє прес-служба Міністерства оборони України, юні екскурсанти відвідали монастир Сочаниця, на території якого в Храмі Усікновення Глави Святого Іоанна Хрестителя взяли участь у ранковому богослужінні. Дітлахи спустились скелястими сходами до чернецької келії, що обладнана в печері під храмом і вклонились ліку Святого Іоанна Хрестителя, який кілька років тому проступив на стволі сосни, що понад 400 років росте на території монастиря. До слова, обитель відновила свою діяльність сім років тому, коли до неї, рятуючись зі знищеного вандалами монастиря Святих Козьми і Деміана у селищі Врачево, прийшли ченці.

Наступною зупинкою екскурсії став монастир Банська. Побудований у 1313 році на честь короля Мілути, він багато років був провідним монастирем Косового. До цього часу православні мешканці краю з вдячністю згадують сербського керманича Мілуту Неманича, який за 40 років свого царювання побудував 40 храмів, в тому числі на території Константинополя, Єрусалиму та у Салоніках. В XIX столітті храм було зруйновано турецькими завойовниками, і лише у 1936 році на території обителі розпочались відновлювальні роботи. Сьогодні на території монастиря постійно проживають 6 ченців, які з 2004 року відбудовують храм.

Після монастиря Банська автобус з екскурсантами попрямував високо у гори до жіночого монастиря Соколиця. Там, у Храмі Покрови Пресвятої Богородиці, зберігається унікальна мармурова скульптура Божої матері невідомого автора XIX століття, яку вивезли, рятуючи від вандалів, з монастиря Банська. Екскурсію монастирем провела ігуменя Макарія, яка не тільки із задоволенням розповіла історію обителі, а також пригостила гостей чаєм із солодощами.

Останнім пунктом екскурсійної програми став монастир Грачаниця, розташований в кількох кілометрах від столиці Косового – міста Приштіни. Це останній монастир святого короля Мілутина, один з найкрасивіших монастирів Косового. Побудований в XIV столітті, він є задужбіною (місцем поховання) короля з роду Неманичей. Найвищого розквіту ця обитель досягла у XIV – XV століттях. У цей період братство нараховувало понад сотню ченців, широке розповсюдження отримали церковні ремесла, в XVI столітті була відкрита перша типографія та створена велика бібліотека. Сьогодні монастир охороняється миротворцями зі Швеції, по периметру він огороджений колючим дротом від непроханих гостей.

На завершення багатогодинної подорожі директор департаменту освіти, культури, молоді та спорту муніципалітету Штрпце Мар’ян Любіч подякував миротворцям КФОР за організовану подорож від імені сербських школярів, а також висловив переконання у тому, що подібні екскурсії обов’язково залишають свій добрий, теплий і світлий відбиток в душі кожного, хто торкається великої та багатої історії народу землі Косового.

Обговорити на форумі