друкувати


Кавовий чемпіонат – українці не пасли задніх

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-30 05:04:42
На Кавовому чемпіонаті світу в німецькому місті Кельн, українці відзначилися майстерністю та професіоналізмом. Але жорстока конкуренція завадила здобути перемогу.

Щороку під егідою Європейської кавової асоціації (SCAE) проводиться чемпіонат світу серед професіоналів у приготуванні кави (баріста). Цьогорічні "кавові олімпійські ігри" вперше проводилися в Німеччині. Вони відбулися в рамках міжнародного ярмарку кави coffeena. Учасниками першості стали переможці національних кавових чемпіонатів з понад 30 країн світу. Проводилися змагання з чотирьох дисциплін: "Латте арт", "Кава й алкоголь", "Кап-тестинг" і вперше "Турецька мокка".

Особливість конкурсу "Латте арт" полягала в демонстрації вміння вливати молоко в еспрессо: важливо на поверхні кави створити красиві візерунки. Переможцем у цій номінації став бельгієць Петер Ерну. У конкурсі "Кава й алкоголь" учасники виявляли свій кавовий ентузіазм у приготуванні авторських напоїв. Найбільше переконати суддів вдалося естонці Марті Пііглі.

Для початку непогано. Українську команду у дисциплінах "Латте арт" і "Кава й алкоголь" представляв харківський баріста Віталій Воловіков. Незважаючи на професіоналізм, Віталію, на жаль, не вдалося потрапити в першу десятку. Тренер баріста мережі "Кофеіна" Сергій Зацаринний: "І в "Латте арт", і в алкоголі в нас була дуже проста програма. Хоча в "Латте арт" він виступив непогано. Мені здається, що треба було працювати більше в бік мистецтва".

Натомість у чемпіонаті "Кап-тестинг", у якому Україна цього року вперше взяла участь, харків'янин Олександр Зацаринний посів солідне сьоме із 35 місць. А перемога усміхнулася росіянці Валентині Казачковій. Перевірялися смакові та нюхові вміння учасників відрізнити найдрібніші деталі різних сортів кави. Тренер Сергій Зацаринний зазначив: "Це для України поки що найкращий результат з усіх чемпіонатів, де ми виступали".

Головне не перемога... Виступ учасників оцінювався більш як за півсотнею критеріїв: починаючи від творчого підходу, швидкості та якості приготування, смакового балансу, і закінчуючи правильною подачею напою та порядком на робочому столі. Члени журі звернули увагу на високий цьогорічний рівень майстерності учасників.

Не дивлячись на те, що культура приготування справжньої кави в Україні не має таких давніх традицій, як в інших країнах, українські баріста вже створюють собі ім'я на світовому форумі, змагаючись із найкращими фахівцями планети. Хоча й без перемог участь у чемпіонаті стала для українців дорогоцінним досвідом, повідомляє DW.

Обговорити на форумі