друкувати


"Ніч у Луцькому замку-2009"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-30 11:47:09
На території Луцького замку втретє відбулася мистецька акція – арт-шоу "Ніч у Луцькому замку-2009", яка цього разу зібрала найбільшу за історію фестивалю кількість лучан та гостей міста.

Під час презентації арт-шоу, яке було приурочене 580-ій річниці з’їзду монархів європейських країн, на прес-конференції Луцький міський голова Богдан Шиба висловив вдячність колективам, які відгукнулись на запрошення організаторів арт-шоу та висловив переконання, що цьогорічна "Ніч у Луцькому замку" буде "творчою, емоційною та привабливою". "Я сподіваюся, що кожен відвідувач стане безпосередньо учасником дійства… Тут витає дух європейської історії – дух європейських монархів, тому бажаю всім відчути його", − зазначив луцький градоначальник, повідомляє "Волинська правда".

Під час відкриття мистецької події директор театру "живої" скульптури з міста Євпаторія Ольга Іванова розповіла, що театр, який занесено до книги рекордів України, працює уже 5 років, і за час своєї діяльності презентував більше 70 образів як пам’яток світової скульптури, так і визначних історичних постатей. Пані Іванова розповіла, що солісти їхнього театру брали участь у перфоменсах в Берліні, Барселоні, Венеції та Римі. У Луцьк євпаторійські актори привезли 12 "живих" скульптур епохи античності, Ренесансу та Відродження.

Акторка театру старовинного танцю "Джойссанс" Наталія Довганюк повідомила, що їхній творчий колектив вперше виступає у Луцьку. Протягом п’яти років "Джайсанс" популяризують та досліджують культуру епохи Відродження, співпрацюють з дослідниками старовинного танцю з Італії, Австрії, Бельгії. І хоча традиційно театр "реконструює" танці Європи 15-18 століття, його актори працюють над новою програмою, яка торкатиметься відтворення українських народних танців 17-16 століття.

Початок арт-шоу "Ніч у Луцькому замку" розпочався з містерії "З’їзд монархів" у виконанні акторів Волинського облмуздрамтеатру, які майстерно передали публіці дух минулої епохи королівського правління. Окрім вищезгаданих творчих колективів луцьку публіку у стінах замку тішили київський театр давньої музики "Хорея козацька", всім відомий на теренах Волині молодіжний театр "Гармидер", театр моди "Лісова пісня". Атмосферу давньої епохи середньовіччя гостям арт-шоу створили гурти старовинної музики "Рун" з Києва, фольклорний гурт "Чачка" з Луцька, а також луцькі клуби історичної реконструкції "Аквітанія" та "Святий Грааль". До речі, мелодії старовинної музики у виконанні вищезгаданих творчих колективів з особливою енергетикою вплинули на молодіжне крило відвідувачів мистецької акції – такої кількості охочих потанцювати у середньовічному стилі в Луцьку давно не було видно.

Впродовж ночі учасники арт-шоу мали можливість поєднати відпочинок за келихом пива чи національних українських напоїв та куштування страв з ознайомленням з жанрами традиційного мистецтва волинського краю – соломоплетіння, гончарства, ковальства, бджолярства. Окрім того протягом мистецької акції всі охочі мали змогу придбати традиційні вироби волинських ремісників та отримати від останніх майстер-класи з "азів" народної творчості. Прикрасив дійство своєю експресією довгоочікуваний театр "Вогню". А із 01.30 ночі глядацьку публіку арт-шоу "завів" виступ Святослава Вакарчука, який презентував проект "Вночі", у ньому взяли участь талановиті музиканти джазу, класичної та народної музики.

Обговорити на форумі