друкувати


День відновлення України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-30 11:27:01
Сьогодні минає 68 років з Дня проголошення в будинку "Просвіти" окупованого гітлерівськими військами Львова Акту відновлення Української держави.

Документ був прийнятий Українськими Національними Зборами, що складалися з представників національного руху, за підтримки членів оунівських похідних груп та вояків батальйону "Нахтігаль". Збори створили уряд — Українське Державне Правління — на чолі з Ярославом Стецьком. Дещо пізніше було організовано верховний державний орган — Українську Національну Раду, яку очолив колишній голова уряду ЗУНР Кость Левицький. На вежі Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт населення України і передала благословення митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди. На цій події були присутніми понад 100 чільних представників зі всієї України.

Акт 30 червня 1941 р. засвідчив усьому світові і, зокрема, Німеччині, що український народ є законним господарем на своїй землі і буде її боронити власними грудьми перед кожним, хто намагатиметься потоптати волю України. Звістку про відновлення Української держави понесли на Східну Україну 6 тисяч бандерівців, розділені на три похідні групи, які повсюди творили українську адміністрацію та осередки ОУН.

Незважаючи на заявлену у акті лояльність до Німеччини, 15 вересня 1941 гестапівці заарештували С.Бандеру, Я.Стецька, а також близько 300 членів ОУН, з яких 15 було розстріляно. Довідавшись про Акт проголошення самостійної України, Гітлер видав наказ негайно знищити рух Бандери.

На ультиматум Гітлера — відкликати Акт Відновлення Української Держави — провідник ОУН Степан Бандера, прем'єр уряду Ярослав Стецько і голова УНК Володимир Горбовий дали відповіли відмовою, потрапивши до концтабору Заксенгаузен.

За матеріалами Вікіпедії
Обговорити на форумі