друкувати


В Брюсселі розпочалася зустріч з питання "газової" позики Україні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-29 01:38:42
Експерти високого рівня приступили у понеділок вранці, в Брюсселі, до обговорення можливості надання Україні міжнародної "газової" позики, ситуації з заповненням українських газових сховищ і подальших кроків по забезпеченню безперервності поставок російського газу в Європу через територію України, передає кореспондент РІА "Новости"..

У скликаній Єврокомісією технічній нараді беруть участь представники влади Росії та України, "Газпрому" і "Нафтогазу", а також Світового банку, МВФ, Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку. Крім того, в Брюссель прибули експерти європейських газових компаній.

"Газпром" представлений заступником голови правління Олександром Медведєвим.

Виконавча влада ЄС раніше вже оголосила, що в бюджеті ЄС в умовах глобальної фінансово-економічної кризи немає вільних коштів на "газовий" кредит, і в цьому плані Брюссель розраховує на підтримку з боку міжнародних фінансових інститутів, в першу чергу, Міжнародного валютного фонду (МВФ ).

Спостерігачі у зв'язку з цим чекають, що позика може бути прив'язана до чергового антикризового траншу, який МВФ готовий виділити Україні. Єврокомісія сподівається також, що Росія стане однією із сторін формування термінової міжнародної пакетної позики.

Російська влада неодноразово зверталися до Євросоюзу з пропозицією подумати про надання Україні синдикованого кредиту, висловлюючи готовність увійти до такого "міжнародного пулу кредиторів".

Лідери ЄС на саміті 18-19 червня в Брюсселі не ухвалили рішення про надання Україні кредиту з метою стабілізації "газової" ситуації. Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу заявив тоді, що ЄС не хоче повторення січневого газової кризи, але повинен бути готовий до гіршого розвитку подій.

Незважаючи на те, що з початку року Київ вчасно і в повному обсязі платить за газ, Москва регулярно висловлює сумніви у платоспроможності України, особливо в частині закупівель для заповнення підземних сховищ технологічним газом, необхідним для забезпечення зимових поставок європейським споживачам.

За словами голови "Газпрому" Олексія Міллера, Україна потребує знайти системне рішення питання оплати російського газу. "Газпром" сподівається, що міжнародні фінансові організації приймуть правильне рішення і разом з Росією зможуть організувати закупівлю російського газу Україною.

Українське керівництво визнає наявність фінансових труднощів, однак розраховує вирішити їх за рахунок позик. Україні для заповнення газосховищ потрібно 4,2 мільярда доларів.

За підсумками переговорів, що відбулися у п'ятницю в Москві з головою НАК "Нафтогаз України" Олексій Міллер повідомив, що Україна заплатить за поставлений Росією в червні газ, а також обіцяє значно збільшити закупівлі в третьому і на початку четвертого кварталу. За травневі поставки російського газу Україна заплатила 3,8 мільярда гривень (близько 500 мільйонів доларів).

За даними "Нафтогазу", в травні 2009 року компанія отримала від "Газпрому" 2,38 мільярда кубометрів блакитного палива. Російська влада неодноразово висловлювала побоювання, що в України не вистачить грошей на оплату наступних поставок газу, що поставить Росію і споживачів в Європі в дуже складне становище.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила 24 червня, що за червень Україна закачала у свої сховища 1,1 мільярда кубометрів газу, і пообіцяла вчасно за нього розплатитися. За її даними, Україна за червень повинна заплатити 250 мільйонів доларів, за липень планується заплатити 1 мільярд доларів, але обсяг липневих поставок газу вона не оголошувала.

Україна і РФ наприкінці 2008 року не змогли домовитися по контрактах на постачання газу, в результаті чого протягом майже трьох тижнів транзит палива в країни Європи через українську територію не здійснювався.

Сторони підписали угоди про постачання на 2009-2019 роки тільки 19 січня. За умовами угоди, у 2009 році транзитна ставка для РФ залишається пільговою, а Україна отримує 20-відсоткову знижку на газ. Повний перехід на ринкові відносини відбудеться в 2010 році.

Контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" щодо поставок в 2009-2019 роках передбачає оплату не пізніше сьомого числа місяця, наступного за постачанням, а також перехід на авансову систему розрахунків у випадку першого ж неплатежу. У разі затримки платежів Росія обіцяла скористатися своїм правом.

Президент України Віктор Ющенко постійно критикує газові контракти. На його думку, їх необхідно переглянути, зокрема, підвищивши ставки на транзит. Також українська сторона хоче поміняти контрактні обсяги закупівель. На думку ж "Газпрому", який поки що не застосовує до України штрафні санкції за недобір газу, підстав для перегляду договорів немає.

Обговорити на форумі