друкувати


Ужгород: Знищено пам’ятник жертвам політрепресій

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-25 04:22:38
"Невідкладно вжити заходів для затримання осіб, які підозрюються у сьогоднішньому знищенні пам’ятника жертвам політичних репресій в Ужгороді, та застосувати до них дію чинного закону" вимагає від правоохоронних органів Закарпатська обласна організація Української народної партії у своєму Звереннні.

"Сьогодні зранку в Ужгороді зухвало і цинічно знищено пам’ятник жертвам політичних репресій та викрадено його уламки", - йдеться в документі.

"УНП вважає, що акт вандалізму в Ужгороді – логічне продовження антидержавної політики, безкарно здійснюваної на території Закарпатської області різними політичними силами, в тому числі й інспірованими з-за меж України. Її елементами є встановлення в Одесі пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ, ліквідація в Полтаві каменя, закладеного на місці майбутнього пам'ятника Петлюрі, акт вандалізму на Говерлі, вандалізм щодо пам'ятника Шевченку в Харкові, знищення державного гербу України на Верецькому перевалі та на Кіровоградщині, встановлення у Сімферополі пам'ятника "жертвам ОУН-УПА", а також все ще чинна анафема гетьмана Мазепи, яку виголошує офіційно зареєстрована Українська православна церква Московського патріархату", - йдеться у Зверненні. Також, у тексті документу підкреслюється, що "ця акція має на меті, окрім іншого, спровокувати міжетнічне протистояння на Закарпатті, внести напруження у суспільстві".

На переконання голови Закарпатської обласної організації УНП Івана ГАБОРА, "сьогоднішнє знищення пам’ятника містить ознаки злочинів, передбачених статтями 109, 110, 112, 338, 346 Кримінального кодексу України". Тож, підкреслює він, "правоохоронні органи повинні терміново відреагувати".

Далі повний текст звернення:

Звернення Закарпатської обласної організації Української народної партії щодо знищення пам’ятника жертвам політичних репресій

Зранку 25 червня 2009 року в Ужгороді зухвало і цинічно знищено пам’ятник жертвам політичних репресій та викрадено його уламки.

УНП вважає, що акт вандалізму в Ужгороді – логічне продовження антидержавної політики, безкарно здійснюваної на території Закарпатської області різними політичними силами, в тому числі й інспірованими з-за меж України. Її елементами є встановлення в Одесі пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ, ліквідація в Полтаві каменя, закладеного на місці майбутнього пам'ятника Петлюрі, акт вандалізму на Говерлі, вандалізм щодо пам'ятника Шевченку в Харкові, знищення державного гербу України на Верецькому перевалі та на Кіровоградщині, встановлення у Сімферополі пам'ятника "жертвам ОУН-УПА", а також все ще чинна анафема гетьмана Мазепи, яку виголошує офіційно зареєстрована Українська православна церква Московського патріархату.

УНП вважає, що ця акція має на меті, окрім іншого, також спровокувати міжетнічне протистояння на Закарпатті, внести напруження у суспільстві.

Згадані дії містять ознаки злочинів, передбачених статтями 109, 110, 112, 338, 346 Кримінального кодексу України.

Українська Народна Партія вимагає від правоохоронних органів невідкладно вжити заходів для затримання осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, та застосувати до них дію чинного закону.

Джерело: Українська Народна Партія
Обговорити на форумі