друкувати


"Домотехніка" збанкрутувала

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-25 03:51:54
На ринку роздрібних продажів побутової техніки і електроніки сталося перше велике банкротство – мережа "Домотехніка" припинила своє існування. Компанія не впоралася з виплатою боргів та розпродає товар. Оренда магазинів перейшла до мережі "Ельдорадо".

Про те, що компанія "Домотехніка" продається, розповіли одразу декілька учасників ринку.

"В групи компаній ''Домотехніка'' виникли проблеми з оплатою боргів, і власники прийняли рішення продати роздрібний бізнес, щоб розрахуватися з кредиторами", - розповів один з топ-менеджерів "Домотехніки" на умовах анонімності. За його словами, права оренди на магазини перейшли до компанії "Ельдорадо".

"Ми ведемо переговори про переоформлення договорів оренди на декілька об'єктів (не більше 16), в яких знаходилися магазини ''Домотехніки'', - підтвердив генеральний директор "Ельдорадо" в Україні Сергій Дрозд.

У "Домотехніці" від офіційних коментарів відмовилися.

У квітні "Домотехніка" вже продала товарні залишки постачальникам, пов'язаним з одним із операторів ринку, повідомило джерело в компанії. Учасники ринку не виключають, що йдеться про одній із структур "Ельдорадо". Втім, в "Ельдорадо" дану інформацію спростували.

Продаж мережі – вимушений крок для власників "Домотехніки". За підсумками першої половини 2008 років відношення боргу до капіталу компанії було 4,14, а борг/ebitda – критичні для рітейлера 9,31. Фінансовий директор "Домотехніки" Роман Кібець тоді говорив, що компанія веде переговори про рефінансування боргів. У I кварталі чистий збиток "Домотехникі" склав 201,825 млн. грн., чистий дохід – 122,7 млн. грн. (-43,3%). Непогашені зобов'язання складали близько 479 млн. грн., з них 371,5 млн. грн. – банківські кредити.

Наприкінці травня Господарський суд Києва порушив справу про банкротстві мережі за позовом невідомої компанії "Блюмінг 2". Тоді юристи не виключали, що позов міг бути поданий аффільованною з "Домотехникой" структурою для захисту від кредиторів. Втім, джерело в "Домотехніці" стверджує, що виручені кошти від продажу товарів були направлені в першу чергу на погашення не забезпечених заставою зобов'язань.

"Оплата відсотків і тіла кредитів частини боргу, що залишилася, виплачуватиметься від здачі в оренду нерухомості, якою володіють власники ''Домотехніки'', - уточнює джерело. Компанія володіє чотирма торгівельними центрами в регіонах і одним – в Києві.

Мережа супермаркетів електроніки "Домотехніка" заснована в 2006 році. За станом на квітень мережа об'єднувала 24 супермаркети загальною торгівельною площею 53 тис. кв. м у 14 містах України. За даними компанії, її засновниками є Сергій Закревський, Сергій Розанов (по 5,17%) і швейцарське АТ "Фіндовер СА" (89,65%) , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі