друкувати


"Відремонтована" слава Довбуша

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-22 11:10:03
Днями в Івано-Франківську відбулося відкриття відремонтованого і оновленого історико-меморіального музею Олекси Довбуша, що знаходиться в центрі міста.

Музей був створений фанатом історії, науковою гордістю Прикарпаття й України академіком Володимиром Грабовецьким. Тут він зібрав плоди своєї багаторічної праці, польових експедицій та досліджень. Уродженець Печеніжина десятиліттями шукав наукові докази життя і діяльності легендарного опришка. Є тут навіть топірець, що за експертизою санки-петербурзьких вчених датований 18 століття, і, ймовірно, міг би належати легендарному опришку.

Проте музей, який би мав бути окрасою обласного центру Прикарпаття давно потребував ремонту й оновлення. Допомогла влада, залучивши для оновлення музею спонсорські кошти. Зокрема на ремонт приміщення та закупівлю нових меблів було витрачено приблизно 40 тисяч гривень.

До речі, будинок у центрі давно не дає спокою представникам окремих бізнес-структур, які неодноразово пропонували продати їм приміщення, а музей переселити на околицю. Це викликало занепокоєння в поважного академіка. Під час урочистостей голови ОДА й облради Микола Палійчук та Ігор Олійник пообіцяли пану Грабовецькому, що музей залишиться на цьому місці й надалі. А найближчим часом розпочнуться й боти по ремонту фасаду музею.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі