друкувати


За розпалювання міжнаціональної ворожнечі - український Нюрнберг

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-20 05:53:06
Арсеній Яценюк вимагає від політиків першого ешелону дати чіткі відповіді на запитання, що сьогодні розколюють Україну. З такою заявою лідер "ФРОНТУ ЗМІН" звернувся на прес-конференції в Івано-Франківську.

"Нас завели у формат, який фактично розриває державу. Я перерахую усі питання, які були привнесені з 2004 року. Перше – мова, друге – НАТО, третє – ОУН-УПА і друга Світова війна, четверте – Росія чи Європа, п’яте, що з’явилося, – міжнаціональні питання, та шосте – перебування Чорноморського флоту Росії в Україні",– наголосив він, повідомляє прес-служба Івано-Франківського обласного осередку ГО "Фронт Змін".

Під час прес-конференції лідер "ФРОНТУ ЗМІН зазначив, що готовий розповісти про свою позицію щодо кожного питання.

"Я не знаю позиції щодо НАТО жодного українського політика першої лінії . В принципі лише в Ющенка позиція більш-менш зрозуміла, а в усіх інших політиків – ні", – сказав він і наголосив, що сьогодні іншої системи безпеки, яка б могла стати альтернативою НАТО у світі не існує. Проте рішення щодо вступу України до Північно-Атлантичного альянсу має приймати народ на всеукраїнському референдумі. Однак не слід забувати, що Україну в НАТО не кличуть.

Щодо мови Арсеній Яценюк заявив, що сьогодні не може бути жодної дискусії щодо внесення змін у статті Конституції, які стосуються мовного питання."Для нас люди, які спілкуються російською мовою, не вороги", сказав він і додав, що російська мова єдина, яка захищена українською Конституцією. Він також наголосив, що не можна примушувати суспільство говорити лише українською, проте слід зробити українську мову конкурентною.

Щодо національності Арсеній Яценюк заявив: "Мене вражає позиція, коли Україна – європейська держава – порушує національні питання. Я буду боротися за кожного росіянина, єврея, поляка, німця, що є українським громадянином. А тим радикальним силам, що сіятимуть протистояння, я влаштую український Нюрнберг, який засудив фашизм і нацизм", – сказав він.

Щодо Чорноморського флоту Російської Федерації Арсеній Яценюк наголосив, що це питання не стоїть сьогодні на порядку денному. Він зазначив, що є тимчасова угода, згідно з якою Чорноморський флот Російської Федерації може перебувати на українській території лише до 2017 року. "Це прописане в українській Конституції, не можна йти проти волі народу", – заявив Яценюк, додаючи , що Україна насамперед повинна дбати про власний український флот.

Щодо ОУН –УПА лідер "ФРОНТУ ЗМІН" заявив: "Я глибоко шаную усіх українських героїв і патріотів, які боролися за визволення України. Вони боролися з різних сторін. Двадцять мільйонів українців знають правду про це, а 26 – не знають. Я був на сході України і якби хотів стати президентом Західної України, то я б це питання лінійно вирішив. А що робити з 26 мільйонами українців, які знаходяться під пропагандою?! Вони повинні дізнатися правду. Дайте мені час і я вирішу це питання".

Щодо Росії та Європи Арсеній Яценюк наголосив, що немає сумніву, що кінцевою метою для України є вступ до ЄС. Але не можна забувати, що в ЄС Україну ніхто не кличе.

"Я не буду брехати: ми не будемо завтра в ЄС і післязавтра теж не будемо… Це далека перспектива – 10–20 років. Вона залежить від нас і європейців. Та теза, яка мусується постійно, що якщо ви хочете мати хороші стосунки з Європою, то вам треба мати погані з Росією – абсурдна. Це теза слабкої країни. Теза сильної країни:– мати нормальні прагматичні і прогнозовані добросусідські стосунки з нашими партнерами – Росією, і при цьому визначити, що наша кінцева мета – членство в ЄС", – наголосив Арсеній Яценюк.

Обговорити на форумі