друкувати


Тепло від ТЕЦ калушани отримають лише після погашення боргів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-20 02:44:32
Станом на 1 червня 2009 року заборгованість комунальних підприємств перед Калуською ТЕЦ за спожиту теплову енергію сягнула понад 25,9 млн. грн., причому понад 14,2 млн. грн. — борг КП "Водотеплосервіс" за останній опалювальний сезон.

Рівень розрахунків комунальників з ТЕЦ протягом останнього року є критичним. Так, за опалювальний сезон 2008-2009 рр. теплоелектроцентраль за подане споживачам міста тепло отримала всього близько півтора мільйона гривень, або менше 10% від суми, яка була нарахована до оплати. Притому, що населення за опалення розраховується на рівні 70%. Тож на теплоелектроцентралі мають усі підстави вважати, що кошти, які калушани платять за тепло від ТЕЦ, комунальники використовують на якісь інші, власні потреби.

З наступного опалювального сезону ТЕЦ обіцяє жорсткіший підхід: не буде погашено борги, значить не буде договору, і як наслідок — тепла від ТЕЦ. І цією проблемою треба перейматися негайно, не чекаючи осені. Між іншим, неплатежі від міста призводять не лише до того, що ТЕЦ має заборгованість за газ, але й позбавляють підприємство коштів, які можна було б вкладати у реконструкцію, швидше перейти на вугілля, а відтак, і здешевити кінцевий продукт — теплову і електричну енергії.

На 1 червня, повідомив Ігор Білик, ТЕЦ боргує за газ майже 39 млн. грн. З них 33,4 млн. грн. — за промисловий газ, спожитий у 2008 р. і 5,5 млн. грн. — за комунальний газ, спожитий протягом листопада 2008 — березня 2009 р. Якщо причини заборгованості за комунальний газ зрозумілі, щодо боргів за промисловий Ігор Білик пояснив: протягом 2008 року змінювалася ціна на газ, з 4 до 12% зросла цінова надбавка за газ, однак НКРЕ несвоєчасно переглянула тарифи на електричну і теплову енергії. Відтак ТЕЦ змушена була працювати, нарощуючи збитки. Крім того, на фінансовій ситуації позначилася зупинка виробництв і зниження теплових навантажень з боку основного промислового споживача ЗАТ "ЛУКОР" і ТОВ "Карпатнафтохім" (збитки ТЕЦ періщили 9 млн. грн.).

Автор: Богдана Коршинська, "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі