друкувати


НБУ змусить банки розпрощатись з доларами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-18 03:40:23
Голова Нацбанку Володимир Стельмах вчора заявив банкірам, що змусить банки перевести валютні резерви в гривневі. Якщо банки не встигнуть до 22 червня продати валюту, НБУ готовий піти на поступки - не штрафувати, але накласти обмеження на їх операції.

У ході закритої частини зустрічі Президента Віктора Ющенка, керівництва НБУ і голів 37 найбільших і великих банків вчора була піднята проблема необхідності зміни постанов, що вимагають продажу валюти з позиції, повідомив один з банкірів-учасників зустрічі.

Банки повинні привести валютну позицію до нового нормативу до 22 червня, конвертіруя в гривню всі резерви, сформовані під проблемні валютні кредити. 10 банків з іноземним капіталом до вчорашнього дня чекали допомоги МВФ, який повинен був переконати Стельмаха скасувати постанови, що нібито суперечать міжнародній банківській практиці. Це звільнило б їх від продажу 1,5 мільярдів доларів своїх резервів.

За словами Стельмаха, керівники чотирьох з восьми найбільших банків, які раніше вимагали від НБУ перегляду нормативу, та у яких критична ситуація з приведенням валютної позиції, вже подали листа правлінню НБУ з проханням встановити їм індивідуальний графік конвертації валютних резервів.

Якщо ж інші банки не звернуться з аналогічними проханнями, то з 23 червня НБУ їх може штрафувати аж до 1% від статутного капіталу, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі