друкувати


Бійка на сесії Тернопільської облради

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-18 12:55:32
Чергова сесія дочасно обраної облради в Тернополі яскраво продемонструвала поступове загострення протистояння між фракціями "Свободи" та Партії регіонів, яке постійно провокують "регіонали".

З огляду на співвідношення сил ("свободівців" у п’ять разів більше, і в раді "рулять" сьогодні саме вони), це нагадує напади моськи на слона. Однак основне завдання тернопільських "регіоналів", схоже, полягає у максимально скандальному самопіарі з прицілом на наступні вибори. Тож їхній лідер, екс–нардеп Орест Муц, у залі обласної ради постійно поводиться так, що у багатьох опонентів починає не тільки міцне слівце на язик проситися, а й кулаки свербіти. Зокрема, на минулій сесії Муц заявив, що під час виборчої кампанії–2007 у центральному штабі ПР у черзі за отриманням грошей голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок стояв відразу за ним, Муцом. На це "тягнибоківці" відреагували судовим позовом.

А на скандальній сесії націоналісти скипіли після того, як "регіоналка" Ярослава П’яла (сестра Ореста Муца) негативно висловилася щодо пропозиції про надання Українській греко–католицькій церкві статусу репресованої. За словами керівника фракції "Свободи" в облраді Олега Сиротюка, різка відмова ПР ображає почуття більшості жителів Тернопільщини і була явним проявом агресивної українофобії "регіоналів". Тож "свободівці", мовляв, вирішили категорично припинити такі дії, спрямовані на приниження національної гідності.

Коли на трибуні хмизу у вогонь підкинув Орест Муц, виступаючи з дещо хамською критикою вже на іншу тему, гарячі хлопці–націоналісти почали підніматися зі своїх місць у залі. Боронити керманича кинулися "регіонали" з найбільш розвинутими м’язами, і за хвилину у прямій трансляції на місцевому телеканалі можна було побачити серйозний, хоч і не надто тривалий мордобій. Під час сутички звалили навіть державний прапор у президії. Голова обласної ради Олексій Кайда був змушений терміново оголосити перерву, після якої сесія все–таки продовжилася (на порядку денному стояло понад сто важливих соціально–економічних питань). Однак Олег Сиротюк заявив: "Доки "регіонали" не вибачаться перед тернополянами за зневагу до їхніх релігійних та національних почуттів, жоден з антидержавників не виступить із трибуни Тернопільської обласної ради".

Автор: Світлана МИЧКО, "Україна молода"
Обговорити на форумі