друкувати


З Нового року газ подорожчає

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-16 06:01:38
НАК "Нафтогаз України" пропонує підвищити ціни на газ для населення з 1 січня 2010 року до економічно обґрунтованого рівня. Згідно листу, який з'явився у ЗМІ, влада збирається підвищити ціну газу. Разом із тим, в НКРЕ спростовують факт існування цього листа.

Про це йдеться в листі голови Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Валерія Кальченка на ім`я міністра палива й енергетики Юрія Продана. Разом із тим, в самій комісії спростували факт наявності такого листа та наміри підвищити тарифи.

Комісія, згідно з документом, погоджується з підвищенням тарифу і пропонує почати процес розрахунку нових цін та підготовку проекту відповідного нормативного акту з липня цього року.

Водночас НКРЕ нагадала, що після останнього підвищення ціни на газ для населення на 35% у грудні 2008 року за встановленої середньозваженої ціни газу для цієї категорії споживачів у 622,46 гривні за тисячу кубометрів нерозподілена тарифна виручка "Нафтогазу" (без урахування витрат на закупівлю, реалізацію і зберігання газу для потреб населення) становила 129,28 гривні на тисячу кубометрів.

"Таким чином, встановлення НКРЕ з 1 грудня 2008 року нових рівнів роздрібних цін на природний газ для потреб населення вже створило додаткове джерело для компенсації НАК "Нафтогаз України" недоотриманих грошових коштів, а також повернення кредитів іноземних банків, що створило умови для фінансової стабільності компанії за рахунок збільшення її доходів", – відзначив голова НКРЕ Кальченко.

Крім того, зважаючи на погіршення фінансового становища газовидобувних компаній (ДК "Укргазвидобування", ДАТ "Чорноморнафтогаз" і ВАТ "Укрнафта") і згортання ними геологорозвідувальних і бурильних робіт НКРЕ вважає за доцільне при підвищенні цін на газ для населення одночасно підвищити ціни на газ власного видобутку.

Відповідно до проведеного НКРЕ аналізу, зазначено в листі, рівень рентабельності українських газовидобувних компаній видобутку з видобутку блакитного палива за перший квартал 2009 року становив від 0,4 до 2%, тоді як минулого року цей показник становив близько 7%.

"Вказаний рівень рентабельності і капітальних вкладень у видобуток природного газу не тільки не дає можливості нарощувати обсяги власного видобутку газу, а й поступово призводить до їх скорочення", – наголошується в документі.

НКРЕ також вважає недоцільним запропоноване "Нафтогазом" затвердження на рівні Кабінету міністрів єдиної концепції поступового переходу до економічно обґрунтованого рівня цін на газ для всіх категорій споживачів, оскільки в даний час для всіх категорій споживачів, за винятком теплокомуненерго, встановлено економічно обґрунтовані ціни на цей енергоносій.

Разом із тим, у Національній комісії регулювання електроенергетики спростували інформації про плани підвищити ціни на газ. На йьому наголосив голова НКРЕ Кальченко, зазначивши, що його листа до міністра палива та енергетики не було.

Нагадаємо, нещодавно президент Віктор Ющенко закликав уряд підвищити ціни на газ для населення задля поліпшення фінансового стану "Нафтогазу України".

Втім, підвищувати тарифи відмовилася прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

За її словами, ціни на газ не буде підвищено принаймні доти, доки не буде вирішено кризові проблеми в українській економіці. Остаточне рішення щодо підвищення ціни газу ухвалює саме Кабмін , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі