друкувати


Літературно - туристичні маршрути Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-16 11:29:39
За результатами Івано-Франківського обласного конкурсу проектів з розвитку туризму одним із переможців 2009 року визнано Благодійну громадську фундацію імені Короля Юрія, що представила проект "Туристичні маршрути літературною Івано-Франківщиною". З обласного бюджету для цього буде виділено 10 тисяч гривень, чотири тисячі виділить фундація.

Детальніше про новацію Коломия ВЕБ Порталу розповідає координатор проекту Роман Малиновський.

- Романе, чому фундацію зацікавило саме літературне Прикарпаття, адже це специфічна галузь у туризмі і не завжди популярна?

- За результатами проведеного нами моніторингу, виявилося, що ця туристичні ніша на Прикарпатті наразі ще порожня. Маршрутів слідами літературної слави нашого краю немає. Тому ми й написали цей проект, який буде спрямований на популяризацію культури регіону.

Щодо непопулярності такого виду туризму, то це твердження не зовсім правильне, адже ми знаємо, що на Прикарпаття, приїжджають чимало людей з різних куточків України та закордону, які хочуть познайомитися із нашою культурою і літературою зокрема. Адже Прикарпаття дало світові багатьох відомих далеко за межами країни письменників та поетів

- Як буде реалізовано проект?

- Передбачено кілька етапів. На початковому ми зберемо фахівців у галузях літературознавства, історії, краєзнавства, які допомагатимуть визначити нам тих осіб, чиї твори та діяльність стали визначними в історії культури та літератури. Згодом, за результатами їхніх напрацювань, складатимуться маршрути. Наразі визначено три основні. Перший — "Літературні класики Івано-Франківщини". На ньому туристи оглядатимуть місця пов’язані з діяльністю Василя Стефаника, Леся Мартовича, Марка Черемшини і т д, тобто тих письменників, які вже відій1шли у Вічність.

Другий передбачає знайомство із творчістю та й самими сучасними письменниками Прикарпаття, місцями, де вони колись починали творчу діяльність. Так, скажімо, в Івано-Франківську майже всі сучасні митці, (і не тільки письменники та поети) збиралися у відомому кафе "Під лиликом". Для багатьох воно стало символічним. На жаль, тепер цього закладу немає, але є місце та спогади

Третій маршрут буде присвячено німецькомовним та польськомовним поетам і письменникам. Сподіваємося, що власне такий напрямок проекту привабить до Івано-Франківська багатьох іноземних туристів, адже багато із закордонних гостей цікавляться культурою і приїжджають аби побачити наприклад пам’ятник Адама Міцкевича чи будинок Цьоклера.

Коли маршрути будуть розроблені, то останнім етапом нашого проекту стане розробка і друк путівників, туристичних карт та промоція маршрутів. У цьому нам допомагатимуть туристичні агенції. До речі, літературні маршрути можуть стати складовою частиною інших великих подорожей Прикарпаття.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі