друкувати


Ювілей "мужицького" адвоката

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-15 05:44:16
Івано-Франківщина відзначила 135 років від дня народження відомого українського письменника-новеліста, одного з представників "Покутської трійці" Марка Черемшини. Іван Семанюк (таким є справжнє ім’я письменника), що "виріс серед співанок, казок і сопілок", у трьох збірках "Карби", "Село вигибає", "Верховина" писав про нелегку долю західноукраїнських селян, насамперед гуцулів.

Урочистості відбулися у селі Кобаки Косівського району, де народився письменник, та у Снятині, де жив і мав адвокатську практику. В літературно-меморіальному музеї новеліста нагороджено лауреатів премії імені Марка Черемшини. Ця відзнака заснована у 1999 році за кращі здобутки в галузі літератури, журналістики, видавничої справи, краєзнавства і просвітництва, концертно-виконавської діяльності, образотворчого мистецтва, архітектури і дизайну. Цьогоріч її отримали лауреат Шевченківської премії фотохудожник і видавець Василь Пилип’юк, літературознавець Йосип Палятинський, молода співачка Марта Дудчук, повідомляє прес-служба ОДА.

У липні виповнюється 60 років з часу відкриття у Снятині літературно-меморіального музею Марка Черемшини. Знаходиться він у будинку, де майже 10 років жив "мужицький адвокат" і письменник.

Обговорити на форумі