друкувати


Почалася Петрівочка — йде на косовицю дівочка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-15 11:28:11
Сьогодні у православних та католиків східного обряду розпочинається Петрівка, піст, що триватиме до дня вшанування Верховних Апостолів Петра і Павла, що святкується 12 липня. Церковники кажуть, що Петрівка завжди розпочинається через тиждень після Святої Тройці, у понеділок. Тому коли Великдень ранній, то й Петрів піст довгий, а коли пізній — коротший.

У народних легендах про Петрівку кажуть, що коли ще її не було, то ліниві чоловіки щодня досхочу наїдалися скоромним. Для жінок це було неабияк важко щодня давати своїм благовірним щось смачненьке. Ось і звернулися вони із проханням до Петра і Павла, аби ті встановили для їхніх чоловіків піст. Але галасливе жіноцтво ніяк не могло домовитися про тривалість утриманя від смаколиків . Ось і маємо тепер різну тривалість посту.

А ще в народі вважають, що Петрівка — піст не дуже строгий. У цей час відмовляється від м’яса, молока та супутніх продуктів, але дозволяється вживати рибу, але Ймовірно на честь того, що Верховні Апостоли були рибалками. Перший день Петрівки вважався початком косовиці сіна. А в понеділок дівчата пускали на воду вінки, які вони сплели ще під час Зелених свят. В Петрівку дівчата білили полотно й прядиво.

А в Центральній Україні відомий був звичай збиратися заміжнім жінкам (крім вдів і самотніх молодиць) у перший день Петрівки "гонити шуляка". Збирались вони в саду, готували обід і згодом жартували та співали сороміцьких пісень.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі