друкувати


Україна: Хліб подорожчає

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-11 03:42:48
Губернаторам заборонили стримувати ціни на хліб. Уряд позбавив Раду міністрів Криму, обласні, Київську і Севастопольську міські адміністрації права самостійно визначати максимальну рентабельність виробництва муки і хліба масових сортів. Самостійне підвищення пекарями рентабельності виробництва призведе до подорожчання хлібу на 10-15%.

Згідно з прийнятою урядовою постановою, при виробництві муки пшеничної I і II сортів, а також житньої муки введена 10-відсоткова гранична рентабельність, хлібу масових сортів і виробів для діабетиків – 12%.

"Дуже часто губернатори встановлюють рентабельність на рівні 2-3%, чим ставлять пекарів на межу банкрутства", - пояснила рішення уряду глав Ради підприємців при Кабміні Оксана Продан.

Пекарі позитивно оцінили рішення Кабміну. Вони запевняють, що ціни на хліб виростуть незначно. "Ми вимагали того, щоб нам дозволили встановити рентабельність хліба не менше 15%. Це дозволило б інвестувати кошти в розширення виробництва, нове устаткування, - говорить заступник голови правління корпорації "Лотуре" (у її склад входить луганський виробник хліба "Коровай") Володимир Лимар. – При рентабельності 12% хлібна галузь зможе тільки трохи вільніше дихати". За його словами, зараз Луганська облдержадміністрація встановила рентабельність виробництва хліба на рівні 5%.

У вартості хлібної продукції враховуватиметься як підвищення рентабельності виробництва самого хліба, так і муки. "Різкого підвищення цін на хліб в Україні не відбудеться – скоріше, вони просто вирівняються по всій країні, підвищившись з урахуванням вартості енергоресурсів і необхідності підвищення заробітних плат у середньому на 10-15%", - прогнозує гендиректор "Укрхлібпрома" Олександр Васильченко.

"Ми робитимемо це дуже обережно і поступово, - пообіцяв Лимар. - Ринок хліба висококонкурентний, його випічкою займаються пекарні приватних підприємців, окремі сільгоспвиробники. У них є цінова перевага, оскільки вони, на відміну від нашого підприємства, платять єдиний податок. Тому, якщо ми різко підвищимо ціни, наші обсяги реалізації впадуть".

Уряд передбачив таку можливість, адже хліб в структурі споживчої інфляції займає 5,36%, і встановив, що в 2009 році максимальне щоквартальне збільшення рівня рентабельності не перевищить 3% від її фактичного рівня в попередньому кварталі. Хліб і хлібопродукти з початку року вже подорожчали на 5,7%, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі