друкувати


Коломийські підприємці під ударом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-10 06:43:29
Сьогодні в залі засідань Коломийської міської ради пройшов семінар з підприємцями спрощеної системи оподаткування щодо порядку виконання Постанови Кабінету Міністрів від 14.04.2009 № 336 "Про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування".

Семінар провели працівники управління Пенсійного фонду України в місті Коломиї. Запросили також приватних підприємців для ознайомленням з Постановами Кабінету Міністрів України. Любов Михайлишин, начальник управління Пенсійного фонду України в м.Коломиї, доповіла присутнім по питанню "Порядок сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.2009 № 336". По іншим питанням порядку денного слово надали заступнику начальника управління, Г.П. Григорчук, зокрема про "Порядок сплати та зарахування сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2009 №505" та про "Тимчасові обмеження щодо здійснення заходів у сфері державного нагляду у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2009 №502".

Держава шукає джерело фінансування Пенсійного фонду, тому що виробництво в Україні впало до 25%. Відповідно зарплата на багатьох підприємствах теж знизилася і через це менше надходжень до Пенсійного фонду. Внутрішніми резервами припливу коштів є підприємництво. Малий бізнес найбільше постраждає від нововведень, тому що платити єдиний податок доведеться вдвічі більший. Винятків пільгових не роблять ні для кого. Зараз за несплату податку не каратимуть, але з квітня 2010 року за ухилення від виконання обов’язку будуть застосовані штрафні санкції.

Реакція підприємців в залі була однозначною. Вони були вкрай незадоволені. Звучали такі репліки: "А може ми до тої пенсії не доживемо? А платити маємо...". Кожен в першу чергу думає про себе, а не про теперішніх пенсіонерів, які в свій час вислужилися перед Батьківщиною. Держава хоче подбати про людей похилого віку з кишені підприємців. Додатково по місту Коломия планується отримати 600 тис. грн в Пенсійний фонд, але час покаже, скільки законослухняних громадян є в місті.

Буря емоцій сколихнула сесійну залу. Обурені підприємці погрожували не платити, або звільнитися з підприємництва, чи перевестися на загальну систему оподаткування. Люди не стримувалися у висловлюваннях і казали, щоб Верховна Рада почала з себе і з секретаріату Президента. Там можна знайти надійне і довгострокове джерело фінансування Пенсійного фонду і при цьому ніхто не постраждає і суттєво не збідніє.

Міська влада побоюється нововведення, оскільки частина бізнесу може піти в тінь. Володимир Тарновецький, заступник міського голови, сказав, що владі міста шкода, якщо по цій причині підприємництво перестане приносити кошти в міський бюджет. План по отриманню коштів з єдиного податку від підприємницької діяльності виконується лише на 83%. Цього року заплановано отримати від бізнесу 3,6 млн грн.

Щоразу столичні можновладці примушують підприємців платити за свої прорахунки. Разом із підприємцями страждає і вся інфраструктура. Закриваючи одні дірки, миттєво з’явиться набагато більше інших, які вже нікому буде залатати.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі